Šetříme s Charitou 2
13. července 2023 Z domova

Šetříme s Charitou 2

Náklady na bydlení, na energie, na jídlo i na běžný chod domácnosti neustále rostou, a tak může snadno dojít k situaci, že nejen v nízkopříjmových domácnostech chybí peníze na důstojný život, nebo dokonce i na pokrytí základních životních potřeb. Pokud se dostanete do nečekané finanční tísně, může vám v řadě případů pomoct stát. V následujícím textu najdete přehled, jaké konkrétní formy státní pomoci se nabízí, jak o ni požádat a na koho se přitom obrátit.

Příspěvek na bydlení

Smyslem příspěvku na bydlení je pomoct lidem, u nichž jsou náklady na bydlení (resp. nájem, služby spojené s bydlením, elektřina, plyn, vodné a stočné apod.) vyšší než 30 % (v Praze 35 %) jejich čistých příjmů. Tyto čisté příjmy zároveň nesmí přesáhnout částku normativních nákladů na bydlení (tzv. normativy). Ty stanovují přiměřenou částku všech nákladů na bydlení, tedy průměrné výdaje podle počtu členů domácnosti a velikosti obce. Situace každé domácnosti se posuzuje individuálně s ohledem na konkrétní okolnosti i místo, kde bydlí. Příspěvek ale mohou získat nejen lidé, kteří bydlí ve vlastním nebo pronajatém bytě či domě, ale i ti, kteří trvale žijí na své chatě či chalupě, případně bydlí v bytě či domě na základě věcného břemene, a v dané nemovitosti nemusí mít trvalý pobyt.

Pro zjištění, zda máte na příspěvek na bydlení nárok a jaká by byla zhruba jeho orientační výše, můžete využít online kalkulačku.

Více informací včetně seznamu potřebných dokumentů, které je potřeba k žádosti doložit, a formulářů ke stažení naleznete zde. Obrátit se můžete také na infolinku na telefonním čísle 950 194 444, která je k dispozici každý všední den od 8 do 20 hodin.

S vyplněním žádosti vám pomohou na příslušné pobočce Úřadu práce. Žádost lze podat také elektronicky prostřednictvím online formuláře po přihlášení pomocí identity občana nebo datové schránky.