Vnitřní oznamovací systém – ochrana oznamovatelů

Ochrana oznamovatelů je v Charitě Česká republika (dále jen „CHČR“) zavedena v souladu se zákonem č. 171/2023 Sb., o ochraně oznamovatelů (dále jen „Zákon“).

Na základě Zákona byl zřízen vnitřní oznamovací systém, jehož prostřednictvím mají oznamovatelé možnost upozornit na možné protiprávní jednání, které má znaky trestného činu, přestupku či jinak porušuje právní předpis nebo předpis Evropské unie, o jehož spáchání se oznamovatel dozvěděl v souvislosti s prací nebo jinou obdobnou činností.

Prací nebo jinou obdobnou činností se rozumí:

1. závislá práce vykonávaná v základním pracovněprávním vztahu (pracovní poměr, činnost na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti) ,
  2. dobrovolnická činnost,
  3. odborná praxe nebo stáž.

CHČR ve smyslu ust. § 9 odst. 2 písm. a) Zákona vyloučila přijímání oznámení od osoby, která pro CHČR nevykonává práci nebo jinou obdobnou činnost, a tedy CHČR nebude přijímat oznámení od osob odlišných od osob uvedených v předchozí větě.

Anonymní oznámení nebudou ze strany CHČR  přijímána ani prošetřována.

Příslušnou osobou pověřenou k přijímání a prošetření oznámení u CHČR je paní Michaela Moravcová, email: michaela.moravcova@charita.cz, tel.: 777 167 114.

Oznámení prostřednictvím vnitřního oznamovacího systému CHČR lze podat následujícími způsoby:

1. písemně elektronicky na emailovou adresu michaela.moravcova@charita.cz;
  2. písemně v listinné podobě na adresu Charita Česká republika, k rukám paní Michaely Moravcové, Vladislavova 1460/12, 110 00 Praha 1, na obálku uveďte text: „Neotevírat – pouze k rukám příslušné osoby“;
  3. telefonicky na telefonním čísle: 777 167 114;
  4. osobně po předchozí domluvě a smluvení termínu.

Oznamovatel může podat své oznámení také prostřednictvím externího oznamovacího systému zřízeného Ministerstvem spravedlnosti. Zabezpečený formulář pro učinění oznámení a bližší informace jsou k dispozici zde: https://oznamovatel.justice.cz/chci-podat-oznameni/.

Pokud oznamovatel uvede v oznámení své osobní údaje, bude je CHČR v souladu se zákonem č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů, a s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679, o ochraně osobních údajů jako správce údajů zpracovávat, neboť je to nezbytné k prošetření oznámení (pro splnění právní povinnosti, která se na správce vztahuje podle Zákona). Doba zpracování činí 5 let ode dne přijetí oznámení. CHČR nebude údaje předávat jiné osobě. Základní práva subjektu údajů (oznamovatele), jakož i údaje o správci a kontakt na pověřence pro ochranu osobních údajů jsou uvedeny zde: https://www.charita.cz/povinne-informace/zasady-zpracovani-osobnich-udaju/