banner

Současná vysoká míra inflace v kombinaci s energetickou krizí citelně zasáhla domácí rozpočet každého z nás. Je proto potřeba uskromnit se nejen co do spotřeby energií, ale celkově. V našem seriálu Šetříme s Charitou vám budeme přinášet tipy, jak přistupovat k životu ekonomičtěji, jak každý den trochu uspořit, ale třeba také jak získat pomoc od státu. Existuje totiž celá řada osvědčených způsobů, jak zbytečně neplýtvat, a potencionálních zdrojů úspor, které zůstávají nevyužity, ať už z důvodu neznalosti, nebo pohodlnosti. A přitom mnohé z nich byly například ještě pro naše prarodiče, kteří pojmy jako zero waste či upcyklace určitě neznaly, úplnou samozřejmostí.

Jak ušetřit peníze v každodenním životě

Charitní šatník

Jak ušetřit za energie

S tím, jak ušetřit náklady na elektřinu nebo vytápění, vám mohou v rámci bezplatných osobních či online konzultací poradit také kvalifikovaní odborníci v Energetických konzultačních a informačních střediscích (EKIS). Ta jsou zřízena v rámci státního programu EFEKT na podporu úspor energie, který vyhlašuje Ministerstvo průmyslu a obchodu se záměrem podílet se na naplňování Státní energetické koncepce.

chci se dozvědět víc

Klienti společnosti E.ON šetří a pomáhají tak lidem v nouzi. Body získané za úsporu energií u společnosti E.ON mohou nyní přetavit v peníze, které Charita Česká republika použije na vyřešení kritické situace lidí (především rodin a seniorů), kteří propadli sítem státních opatření proti drahotě.

chci se dozvědět víc

Příspěvek na bydlení

Smyslem příspěvku na bydlení je pomoct lidem, u nichž jsou náklady na bydlení (resp. nájem, služby spojené s bydlením, elektřina, plyn, vodné a stočné apod.) vyšší než 30 % (v Praze 35 %) jejich čistých příjmů. Tyto čisté příjmy zároveň nesmí přesáhnout částku normativních nákladů na bydlení (tzv. normativy). Ty stanovují přiměřenou částku všech nákladů na bydlení, tedy průměrné výdaje podle počtu členů domácnosti a velikosti obce. Situace každé domácnosti se posuzuje individuálně s ohledem na konkrétní okolnosti i místo, kde bydlí. Příspěvek ale mohou získat nejen lidé, kteří bydlí ve vlastním nebo pronajatém bytě či domě, ale i ti, kteří trvale žijí na své chatě či chalupě, případně bydlí v bytě či domě na základě věcného břemene, a v dané nemovitosti nemusí mít trvalý pobyt.

Pro zjištění, zda máte na příspěvek na bydlení nárok a jaká by byla zhruba jeho orientační výše, můžete využít

online kalkulačku.