Migrace a integrace

Informace z terénu a z analytické práce promítáme do advokační činnosti – upozorňujeme na potřeby, rizika a bílá místa v legislativě, připomínkujeme národní i evropské programy. Budujeme partnerství s mezinárodními institucemi, orgány státní správy, místními samosprávami a dalšími aktéry a jsme rádi, že funguje řada platforem pro setkávání a dialog.

Věnujeme se sběru dat a zpracováváme vlastní analýzy k řadě témat souvisejících s migrací. Například mapujeme potřeby dětí s odlišným mateřským jazykem a jejich učitelů na školách nebo monitorujeme otázky související se zdravotním stavem cizinců a s jejich přístupem ke zdravotní péči.

Ke stažení

Proč Evropa potřebuje více pracovní migrace
16. prosince 2022 Integrace cizinců

Proč Evropa potřebuje více pracovní migrace

U příležitosti Mezinárodního dne migrantů, který si připomínáme 18. prosince, vydáváme spolu s naší zastřešující organizací Caritas Europa informační dokument k pracovní migraci, který zveřejňujeme v českém překladu. Vydáváme ho se záměrem informovat o komplexních právních předpisech, které již v rámci Evropské unie (EU) na poli pracovní migrace existují.

Představme si sebe na místě uprchlíků
15. listopadu 2022 Oblastní charita Ústí nad Orlicí

Představme si sebe na místě uprchlíků

S vypuknutím války na Ukrajině začali z napadené země utíkat lidé. Prchali do bezpečnějších míst uvnitř státu i do zahraničí. Česká republika patří k zemím, které jich přijaly poměrově k počtu vlastních obyvatel nejvíc. Utíkali jako všichni váleční uprchlíci, kteří se museli sebrat z minuty na minutu, jen s tím nejnutnějším, doma nechat veškerý majetek a často i nejbližší členy rodiny. Oblastní charita Ústí nad Orlicí začala ihned pracovat pro uprchlíky, kteří jsou v našem okrese. V Letohradě zřídila humanitární sklad, sháněla ubytování, potraviny, šatstvo, prostředky, z kterých by pomoc uprchlíkům financovala. Důležitým krokem bylo zaměstnání ukrajinsky mluvící koordinátorky Veroniky Peškové. To bylo možné díky podpoře Ministerstva vnitra. Veronika je maminka tří dětí, v ČR žije už 24 let, a poprosili jsme ji o rozhovor:

Stále „Jsme ze stejné planety“
9. listopadu 2022 Z domova

Stále „Jsme ze stejné planety“

Putovní výstava „Jsme ze stejné planety“, kterou pro Charitu Česká republika nafotil Jindřich Štreit, je k vidění ve Škodově paláci v přízemí pražského magistrátu (Jungmannova 35/29). Vystavené fotografie  budou divákům přístupné od 1. do 30. listopadu. Štreitovy fotografie jsou doprovázené příběhy, které sepsala Martina Vašíčková a dokreslují nám náhled do života cizinců, kteří se rozhodli žít v České republice.

Mezi uprchlíky je dvakrát více vysokoškoláků než v české populaci, odhaluje kampaň Začít společně
7. října 2022 Z domova

Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR na dnešní tiskové konferenci pořádané v prostorách sídla Charity ČR, která je jednou z jeho členských organizací, představilo kampaň Začít společně. Ta nese podtitul „přišli s málem, přinášejí mnohem víc“ a jejím cílem je podpora pozitivního přijetí ukrajinských uprchlíků českou veřejností a důraz na oboustranný přínos integrace.

Poslanci schválili veřejné pojištění pro novorozence cizinců, nikoli už ale pro jejich děti
4. června 2021 Integrace cizinců

Děti cizinců legálně pobývajících v Česku stále nemají nárok na veřejné zdravotní pojištění, a tím ani na dostatečnou zdravotní péči. Šance zacelit jedno z nejbolavějších míst integrace cizinců v Česku byla promarněna.

Maria Nyman: Covid-19 a integrace migrantů v Evropě
18. prosince 2020 Integrace cizinců

Maria Nyman: Covid-19 a integrace migrantů v Evropě

U příležitosti mezinárodního dne migrantů, který si připomínáme 18. prosince, zveřejňujeme výzvu generální sekretářky Caritas Europa. Na základě dlouhodobých zkušeností s poskytováním služeb pro osoby v obtížných životních situacích, mezi které patří i migranti, vyzývá charitní síť Caritas Europa k prosazování takových politik, které umožní a posílí inkluzi migrantů, neboť takové politiky prospějí všem, jednotlivcům i komunitám.

Výzva ministru školství k práci s rodiči-cizinci
20. dubna 2020 Z domova

Výzva ministru školství k práci s rodiči-cizinci

Žijí v České republice a normálně chodí do školy. Děti, jejichž rodným jazykem není čeština, se ale mohou stát obětí současné situace, která jim přístup ke vzdělání dost komplikuje. Charita Česká republika se proto spolu s dalšími organizacemi obrací dopisem na ministra školství. A vyzývá ho, aby zajistil informování rodičů-cizinců o současné situaci a aby podpořil školy v lepší komunikaci s nimi po dobu uzavření škol.