Cizinci v ČR

Informace z terénu a z analytické práce promítáme do advokační činnosti – upozorňujeme na potřeby, rizika a bílá místa v legislativě, připomínkujeme národní i evropské programy. Budujeme partnerství s mezinárodními institucemi, orgány státní správy, místními samosprávami a dalšími aktéry a jsme rádi, že funguje řada platforem pro setkávání a dialog.

Věnujeme se sběru dat a zpracováváme vlastní analýzy k řadě témat souvisejících s migrací. Například mapujeme potřeby dětí s odlišným mateřským jazykem a jejich učitelů na školách nebo monitorujeme otázky související se zdravotním stavem cizinců a s jejich přístupem ke zdravotní péči.

Ke stažení

Poslanci schválili veřejné pojištění pro novorozence cizinců, nikoli už ale pro jejich děti
4. června 2021 Integrace cizinců

Děti cizinců legálně pobývajících v Česku stále nemají nárok na veřejné zdravotní pojištění, a tím ani na dostatečnou zdravotní péči. Šance zacelit jedno z nejbolavějších míst integrace cizinců v Česku byla promarněna.

Maria Nyman: Covid-19 a integrace migrantů v Evropě
18. prosince 2020 Integrace cizinců

Maria Nyman: Covid-19 a integrace migrantů v Evropě

U příležitosti mezinárodního dne migrantů, který si připomínáme 18. prosince, zveřejňujeme výzvu generální sekretářky Caritas Europa. Na základě dlouhodobých zkušeností s poskytováním služeb pro osoby v obtížných životních situacích, mezi které patří i migranti, vyzývá charitní síť Caritas Europa k prosazování takových politik, které umožní a posílí inkluzi migrantů, neboť takové politiky prospějí všem, jednotlivcům i komunitám.

Výzva ministru školství k práci s rodiči-cizinci
20. dubna 2020 Z domova

Výzva ministru školství k práci s rodiči-cizinci

Žijí v České republice a normálně chodí do školy. Děti, jejichž rodným jazykem není čeština, se ale mohou stát obětí současné situace, která jim přístup ke vzdělání dost komplikuje. Charita Česká republika se proto spolu s dalšími organizacemi obrací dopisem na ministra školství. A vyzývá ho, aby zajistil informování rodičů-cizinců o současné situaci a aby podpořil školy v lepší komunikaci s nimi po dobu uzavření škol.