Ve sněmovně se jednalo o novele exekučního řádu

Ve středu 2. září 2020 se o návrhu exekučního řádu jednalo na půdě Poslanecké sněmovny. Dopoledne na schůzi podvýboru ústavně právního výboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení v rámci veřejného slyšení, kde zazněly názory účastněných. Odpoledne následoval seminář „Slovenská zkušenost se zavedením teritoriality exekutorů“, za hojné účasti právnickými kapacit a exekutorů ze Slovenska, kde přijali novelu exekučního řádu před třemi lety. Jestli zavedený princip teritoriality exekutorů přinesl pozitivní zněnu, nepanovala shoda. Pro podporu návrhu kladně o slovenské zkušenosti hovořil Martin Maliar, generální ředitel sekce civilního práva Ministerstva spravedlnosti Slovenské republiky. Za Charitu Česká republika  hájila teritorialitu, přidělování exekucí rozhodnutím soudu a zvláště princip „jeden dlužník – jeden exekutor“ Iva Kuchyňková, která ve svém vystoupení tlumočila také zkušenosti pracovníků slovenské Charity, kterým novela výrazně usnadnila práci s jejich klienty v exekuci vracet do normálního života.

Pozornému posluchači nemohlo uniknout, že zatímco někteří hájí zejména svůj prospěch a byznys, jiní mluví o lidech, kteří by měli dostat novou šanci vrátit se zpět do normálního života, nezůstat navždy v šedé ekonomice a lepší podmínky by měli dostat také jejich zaměstnavatelé.

* * *
K diskusi o ekonomické nezávislosti exekutorů se poslanci sešli opět ve středu 23. září 2020, aby  projednali novelu exekučního řádu včetně jejího klíčového bodu – místní příslušnosti exekutorů. Její zavedení prosazují odborníci na dluhovou problematiku, proti této změně se staví zejména věřitelé. Politickou podporu má změna exekučního systému zejména u Pirátské strany, Starostů, KDU-ČSL či ČSSD. ANO zastává zatím zdrženlivý postoj.

V Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky proběhlo 2. září 2020 jednání týkající se novely exekučního řádu. Jeho součástí byla i tisková konference, na níž vystoupily Iva Kuchyňková z Charity Česká republika a poslankyně Kateřina Valachová.

Jednání proběhlo v Poslanecké sněmovně 2. září 2020

Pohled na účastníky tiskové konference na půdě sněmovny

Za Charitu Česká republika vystoupila na tiskové konferenci Iva Kuchyňková

Jednání se účastnila i poslankyně Kateřina Valachová (uprostřed)