Pomoc migrantům a uprchlíkům nejen na území České republiky

Foto: Jindřich Štreit.

Charita ČR nabízí pomoc cizincům, kteří se ocitli v nouzi či v situaci, kterou sami nedokáží řešit. Mezi nejčastější potíže patří otázky pobytového režimu, stejně jako sociální zabezpečení, zdravotní péče nebo pomoc s hledáním ubytování, zaměstnání a možností vzdělávání.

Služby poskytující pomoc migrantům a uprchlíkům v nouzi jsou součástí české charitní sítě již od roku 1992. Charity kladou zvláštní důraz na integrační aktivity, které migrantům a uprchlíkům pomáhají začlenit se do české společnosti.

Poradenství

Základem je poskytování bezplatných služeb odborného sociálního a právního poradenství. Tyto služby jsou poskytovány ambulantní a terénní formou na základě principů občanského poradenství: bezplatně, nezávisle, nestranně a diskrétně.

Migrační poradny:

V roce 2014 poskytly poradny služby odborného sociálního a právního poradenství celkem 6 229 klientům z různých zemí.

Telefonická infolinka

v mongolském jazyce

UK vlajkav ukrajinském jazyce

ve vietnamském jazyce

Další aktivity

Z výstavy Jsme ze stejné planetyVedle poradenství, jazykové asistence a integračních aktivit se Charita ČR zaměřuje také na informování široké veřejnosti o situaci cizinců u nás.

Projekt Pozitivní obraz cizince v ČR

Výstava Jsme ze stejné planety

Migrační koordinátorka CHČR:
Martina Tomanová: martina.tomanova@charita.cz, tel.: 296 243 352; 731 646 938.

Hradec Králové očima ukrajinských malířů

Zajímá vás, jak vidí naše krajské město a jeho zákoutí malíři z Ukrajiny? Pak se vydejte do hradecké Restaurace Hnízdo snů na výstavu jejich čerstvě namalovaných obrazů, která byla 11. září zahájena vernisáží a potrvá až do půlky října. Nenechte si ujít také další akce Dnů ukrajinské kultury v Hradci - sobotní koncert a setkání s literaturou v příštím týdnu.

Hradecké Dny ukrajinské kultury letos zavítají i do Rychnova nad Kněžnou

Ukrajinci, kteří tvoří jednu z nejpočetnějších menšin v Česku, budou už pošesté v září prezentovat svou kulturu v Hradci Králové a v Královéhradeckém kraji. Malířský plenér, interaktivní workshopy s výtvarnými umělci nebo spisovatelkou Oksanou Stohnijovou, koncert, literární večer či výstavu obrazů, to vše nabízí letošní hradecké Dny ukrajinské kultury. Poprvé se Ukrajinci představí také v Rychnově nad Kněžnou. Přijďte se podívat!

Česká země je živitelkou také pro cizince

České Budějovice – V rámci 45. ročníku agro veletrhu Země živitelka 2018 uspořádala Regionální agrární komora Jihočeského kraje v pátek 24. srpna na českobudějovickém výstavišti seminář Zaměstnávání cizinců v zemědělském a potravinářském sektoru". Práci Poradny pro cizince a migranty při Diecézní charitě Č. Budějovice zde přestavila Taťjana Šeráková, která také přiblížila účastníkům a potencionálním zaměstnavatelům cizinců problematiku pobytu a zaměstnávání cizinců v České republice.

Pozvánka na dernisáž obrazů a setkání s ukrajinským malířem Vasylem Bobitou

Ve čtvrtek 26. 7. od 15 hod. se můžete osobně setkat s ukrajinským malířem Vasylem Bobitou, který vystavuje své obrazy ve foyer Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (3. - 31. 7. 2018). Touha dál malovat před lety přivedla tohoto představitele Zakarpatské umělecké školy do Česka. Okouzlen Prahou tu vytvořil například osobitý cyklus Stověžatá Praha. Na dernisáži výstavy s hudebním doprovodem také ochutnáte ukrajinskou kuchyni. Pořádají Integrační centrum pro cizince Diecézní charity HK a Regionální ukrajinský spolek ve VČ za podpory Královéhradeckého kraje.

Jsme ze stejné planety: cizinci, kteří našli v ČR druhý domov, protože tu je krásně

České Budějovice – Výstavu s názvem Jsme ze stejné planety uvedl ve středu 11. července v křížové chodbě dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích známý český dokumentární fotograf a pedagog Jindřich Štreit. Putovní výstava, kterou organizuje Poradna pro cizince a migranty při Diecézní charitě České Budějovice zahrnuje výběr dvaceti fotografií cizinců, kteří zde našli druhý domov.

Výstava Jsme ze stejné planety v českobudějovickém klášteře

České Budějovice – Zveme Vás na pokračování putovní výstavy Jsme ze stejné planety, která od 2. července přesídlila na Piaristické náměstí. Vrcholnou akcí této události bude vernisáž za účasti autora fotografií Jindřicha Štreita. Slavnostní vernisáž se bude konat 11. července 208 od 17:30 hod v křížové chodbě Dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích.

Charita otevřela asistenční infolinku v ukrajinském jazyce

Začátkem července zahájila provoz infolinka pro cizince z Ukrajiny, kteří se ocitli ve složité situaci a potřebují spolehlivé informace ve své mateřštině, aby mohli své záležitosti řešit. Charita Česká republika tímto rozšířila stávající nabídku pro občany z Mongolska a Vietnamu. Nabízená služba je bezplatná, volající platí pouze cenu hovoru dle tarifu svého operátora.

Letošní Setkání národů bude žít hlavně tancem

„Tanec sbližuje“ je mottem letošního festivalu Setkání národů, kterým už popáté ožije hradecké Adalbertinum ve čtvrtek 9. listopadu od 9 do 19 hod. Připravili jsme pro vás přehlídku cizokrajné hudby, tance, umění a také národní kuchyně. Argentinské tango, dominikánskou salsu, africký anebo orientální tanec, to vše si můžete i vyzkoušet. Svou kulturu představí přes dvě desítky zemí ze čtyř kontinentů. Záštitu nad akcí převzal primátor MUDr. Zdeněk Fink. Přijďte se podívat!

Dny boje proti chudobě 2017 upozorní na problematiku konzumu

V říjnu proběhne v Olomouckém kraji VII. ročník Dnů boje proti chudobě, na jehož pořádání se spolupodílí Armáda spásy v České republice, Charita Olomouc a Caritas - Vyšší odborná škola sociální Olomouc. Ve třech moravských městech se uskuteční ve dnech od 9. do 13. října řada společenských a propagačních akcí s cílem přiblížit veřejnosti dopady globalizovaného světa na společnost. Stěžejním tématem letošního ročníku je problematika způsobu života konzumní společnosti, v níž dochází k nadměrné materiální i potravinové spotřebě oproti skutečným základním potřebám.

Papež František zahájil kampaň na podporu migrantů

Share the Journey. Foto: Osservatore Romano

Posílit vztahy mezi migranty, uprchlíky a komunitami. Takový je cíl dvouleté celosvětové kampaně Caritas Internationalis (CI) nazvané „Share the Journey“, kterou dnes v průběhu generální audience zahájil papež František. Tato kampaň představuje odpověď CI na výzvu papeže Františka k otevřenosti vůči lidem na cestě.

Aktuální výtěžek
112 375 686 Kč

Rozpečetěno pokladniček

Zobrazit podrobné výsledky z celé ČR

Napište nám!

DotazNenašli jste na webu potřebné informace?
Máte pro nás vzkaz?

Napište nám!