Výstava Vietnam Stories aneb Jak se žije Vietnamcům v České republice
31. srpna 2020 Z domova

Výstava Vietnam Stories aneb Jak se žije Vietnamcům v České republice

Výstava Vietnam Stories aneb Jak se žije Vietnamcům v ČR je výstavou putovní. Můžete ji zhlédnout v různých regionech a na rozmanitých místech od srpna 2020 do prosince 2021; první zastávkou byla Letní filmová škola v Uherském Hradišti.  Autorem fotografií je přední dokumentární fotograf Jindřich Štreit.

• 2. 9. 2020 – 16. 9. 2020 Westfield Chodov, Praha
  • 1. 10. 2020–31. 10. 2020 Kino Alfa, Sokolov
  • listopad–prosinec 2020 Hradec Králové
  • leden–únor 2021 Cheb
  • březen 2021 Praha

katalog ke stažení

O výstavě

Vietnamské obchody a večerky bereme jako samozřejmost a navštěvujeme je prakticky obden. Málokdy se ale zamyslíme nad tím, co dělají jejich majitelé po zavření. Jak – a jestli vůbec – odpočívají? Jak vypadají jejich narozeninové oslavy a svatby? Jaké udržují rodinné tradice a mezilidské vztahy? Schází jim Vietnam? Ačkoli jsme prakticky v dennodenním kontaktu, mnoho o sobě nevíme.

Výstava, která se koná v rámci projektu MIND, se snaží návštěvníkům přiblížit charakteristické rysy vietnamské kultury a jejich případné přeměny po příchodu do České republiky. A zároveň chce připomenout, jak nedílnou součástí naší společnosti i každodenní reality jsou lidé vietnamského původu a jejich příběhy.

Tři generace Vietnamců v České republice

Vietnamci v České republice, to nejsou jen majitelé večerek a podnikatelé ve středním věku. Jsou to i senioři, děti a dospívající, progresivní „youngsters“. Vyrůstá tu již třetí vietnamská generace.

První dočasní pracovní migranti přicházeli do Československa už v 50. letech. Od roku 1974 jich pak do naší země (díky mezivládní dohodě členských zemí RVHP) přijíždělo stále více. Dnes je vietnamská diaspora třetí největší diasporou u nás. První generaci tedy tvoří Vietnamci narození ve Vietnamu, kteří k nám přišli už jako dospělí či adolescenti. Takzvanou jedenapůltou generaci představují lidé narození ve Vietnamu, kteří do Česka přišli jako školou povinní a absolvovali zde i první stupeň základního vzdělání. Do druhé generace pak počítáme ty, kteří se narodili imigrantům v Česku nebo přijeli do Česka ve věku do pěti let. Pro ně se zažil pojem banánové děti (asijský vzhled, evropská povaha). A konečně třetí generace, to jsou potomci jedenapůlté nebo druhé generace. Ačkoli se tito Vietnamci narodili již výlučně v České republice, vietnamská kultura pro ně stále mnoho znamená.

Vietnam Stories

Vietnamská kultura i každodenní realita jsou protkány tradicemi, zvyky a pravidly, které její příslušníci dodržují i po odchodu z rodné země. To platí i pro Vietnamce v České republice. A to přestože byli – zejména ti mladší – vystaveni vlivům i zcela jiné, sředoevropské kultury. Jak dnes tedy vypadá soukromý, pracovní a sváteční život vietnamské domácnosti v Česku? A jak moc se liší od toho ve Vietnamu?

Motivy ze života vietnamské diaspory můžete nahlédnout skrz objektiv předního dokumentárního fotografa Jindřicha Štreita. Vznikly během jednoho roku a dovolují nám proniknout do domovů, prací i obřadních síní lidí, se kterými již desítky let sdílíme jednu zemi, a přesto se vzájemně často považujeme za cizince.