Dva roky české Charity s Ukrajinou – naše pomoc napadené zemi neustává
22. února 2024 Tiskové zprávy

Dva roky české Charity s Ukrajinou – naše pomoc napadené zemi neustává

Dva roky se Ukrajina statečně brání agresi ruské armády. Charita Česká republika, která v zemi působí dlouhodobě, pomáhala prostřednictvím své tamní sítě lidem zasaženým válkou od prvního dne. Svoji pomoc pak po napadení koncem února 2022 ještě zintenzivnila a znásobila. A ve své podpoře, jak přímo lidem na Ukrajině, tak i uprchlíkům před válkou v Česku, stále pokračuje.

Charita Česká republika na Ukrajině působí dlouhodobě. Jedná se zejména o podporu dětských domovů, zdravotnických zařízení a místních Charit, které pečují o seniory a o chudé rodiny ve svém okolí.

V reakci na vypuknutí války v roce 2022 vyhlásila Charita ČR veřejnou finanční sbírku, ze které financovala humanitární pomoc posílanou na Ukrajinu, ale i pomoc pro zvládnutí situace pro ukrajinské uprchlíky v Česku a v Moldavsku.

„Druhé smutné výročí ruské invaze na Ukrajinu nás nadále vybízí, abychom nepřestávali v pomoci lidem zasaženým válkou. Naše organizace pomáhá této zemi již přes 20 let a není nám lhostejný život lidí, kteří každodenně zakoušejí hrůzy dopadů války,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

„Naše poslání je poskytovat humanitární pomoc lidem v nouzi a tento závazek budeme nadále intenzivně naplňovat v pomoci a solidaritě právě na Ukrajině. Díky dobře fungující síti zaměstnanců, dobrovolníků a stálé spolupráci s partnerskými organizacemi na Ukrajině, můžeme zaručit, že naše pomoc je efektivně doručována tam, kde je nejvíce potřeba," upřesňuje Lukáš Curylo.

Na sbírkové konto Charita pro Ukrajinu č. ú. 55660022/0800, VS 104 přispěli čeští dárci (v roce 2022 to bylo 163,151 mil. Kč; v roce 2023 pak 10,536 mil. Kč) celkovou částkou 173,687 milionů Kč.

Pomoc v zahraničí
Přímo na Ukrajině se Charita Česká republika zaměřuje především na podporu těch, kteří museli před válkou uprchnout ze svých domovů. Jde předně o zajištění důstojného bydlení v nově vystavovaných modulárních domcích a rekonstrukce hromadných ubytovacích center. Během loňského roku jsme zrenovovali 8 ubytoven pro 800 vysídlených obyvatel. Modernizovali jsme obytné prostory, kuchyně, koupelny a prádelny. Do rekonstrukce se přímo zapojili i lidé, kteří utekli před válkou na západ Ukrajiny. Díky tomu získali v novém bydlišti zdroj příjmu.

Lidem zasaženým válkou zajistila Charita také psychologickou péči a potřebnou humanitární pomoc, aby se zlepšily jejich životní podmínky.

„I když konec války zatím není v dohledu, lidé, kteří byli nuceni před ní uprchnout, se aktivně snaží obnovit svůj normální život. Zajištění důstojného bydlení, psychologická pomoc nebo podpora integrace v novém místě jsou zásadními prvky v této snaze,“ říká Jiří Škvor, vedoucí oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Charity Česká republika.

Charita poskytovala ve spolupráci s partnerskou organizací New Dawn rovněž pomoc obyvatelům z oblastí zasažených záplavami po zničení Kachovské přehrady. V rámci příprav místních obyvatel na náročné zimní období zajistila Charita distribuci teplého oblečení, bot, dek i topiva. Zapojila se i do podpory uprchlíků z Ukrajiny v Moldavsku, kde od začátku invaze zajistila humanitární pomoc pro 15 000 z nich.

V letošním roce (2024) Charita pokračuje v renovacích hromadných ubytovacích center na západě Ukrajiny. Na jihu se pak zapojuje do oprav poničených domů, jde především zajištění nových oken, střech a opravy kritické vodní a odpadní infrastruktury. V Dněpropetrovské Charitě podpoří rekonstrukce domů.

Práce s uprchlíky v Česku
Rozsáhlou pomoc poskytují jednotlivé místní Charity, propojené do celostátní charitní sítě, ukrajinským uprchlíkům v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Litoměřicích, Olomouci, Plzni, Praze a na mnoha dalších místech. Zejména jde o poradenství a asistenci, tedy poskytování informací, pomoc s orientací v právech a povinnostech (sociokulturní orientace), podporu při jednáních na úřadech a institucích (například tlumočení). Potřebným uprchlíkům jsme také zajistili materiální pomoc, poskytli kurzy českého jazyka a psychologickou podporu. Organizovali jsme dětské skupiny, letní tábory a doučování pro děti. I tyto projekty byly podpořeny ze společného sbírkového konta.

V roce 2023 poskytla síť Charit uprchlíkům z Ukrajiny v České republice tyto služby:
Poradenství: pro 14 951 osob
Asistence: 33 413 osob
Potravinová a materiální pomoc: 26 601 osob
Ubytování a zprostředkování ubytování: 1 973 osob
Pomoc se zprostředkováním zaměstnání včetně zaměstnaných v Charitě: 1 909 osob
Kurzy českého jazyka: 3 470 osob

Poskytnuté služby v roce 2023

Uvedená čísla však vycházejí pouze z údajů, které se podařilo shromáždit. Skutečné počty budou ještě vyšší.

„Naše farnosti, které se v pomoci Ukrajincům angažují nejvíc, často ani nemají evidenci, kterou by samostatně vykázaly, například proto, že spolupracují s dalšími neziskovými organizacemi,“ přiznává Natálie Slivocká, ředitelka Řeckokatolické charity (ta patří do svazku Charity ČR), ve které působí zejména Ukrajinci žijící v Česku. „Naše úsilí je zaměřeno hlavně na pomoc na Ukrajině, včetně finančních a humanitárních sbírek. Cítíme to tak, že pokud naši obránci boj s ruskou armádou prohrají, zle bude jak na Ukrajině, tak i tady,“ uzavírá Natálie Slivocká.

V Praze kromě komplexních aktivit Arcidiecézní charity Praha s uprchlíky pracují také zaměstnanci a dobrovolníci Oddělení globálního vzdělávání a osvěty (GVO) Charity ČR, kteří provozují volnočasový klub pro ukrajinské děti. S příběhem jedné z mnoha žen, které válka v rodné zemi donutila k útěku, se můžete seznámit. Příběh paní Tetiany, který je součástí projektu Živá knihovna Young Caritas, byl zveřejněn mimořádně k této příležitosti.

V Brně je součástí komplexních služeb pro uprchlíky z Ukrajiny také psychologická podpora poskytovaná charitním centrem Celsuz.

Charitní Infolinka
Infolinku pro příchozí z Ukrajiny a dalších zemí, kteří se ocitli v tíživé životní situaci nebo potřebují poradit, provozuje Charita Česká republika již řadu let. Po začátku války na Ukrajině a výrazném nárůstu potřeby získávat ověřené informace a další podporu jsme navýšili kapacitu a rozšířili její provoz. Dostupná je každý pracovní den na telefonním čísle 731 432 431 a e-mailu ukraina.info@charita.cz. Infolinka poskytuje informace, nabízí tlumočení, psychosociální podporu a kontakty na další navazující služby. V roce 2023 služeb Infolinky využilo 3 857 příchozích z Ukrajiny.

Dva roky s Ukrajinou – chystané akce
Hradci Králové se v pátek 23. února od 17 hodin na Masarykově náměstí uskuteční setkání k tichému uctění obětí války na Ukrajině a vyjádření podpory.

Diecézní charita Plzeň
plánuje na pondělí 26. února vzpomínkovou akci v Komunitním centru pro ukrajinské uprchlíky, které se nachází na adrese Sady 5. května č. p. 8. Centrum poskytuje prostor pro setkávání, vzdělávací aktivity (kurzy češtiny, semináře, besedy), konzultace s psychologem a další volnočasové aktivity.

Diecézní charita ostravsko-opavská
připravila videospot o jejich pomoci na Ukrajinu od začátku války v únoru 2022.

Jan Oulík, tiskový mluvčí, e-mail: jan.oulik@charita.cz, tel.: +420 603 895 984

Widget finální top (3)