Den Charity 2021

Oslavujte spolu s námi! Přijměte naše pozvání na sérii akcí konaných u příležitosti svátku sv. Vincence z Pauly (27. září), považovaného za zakladatele a patrona moderní charitní práce, které začínají právě nyní. Těšit se můžete na širokou a pestrou nabídku zajímavých událostí, které budou probíhat na řadě míst v průběhu celého září a října, na kterých budou vítanými hosty také děti.

Den Charity 2021

Místní Charity při příležitosti Dne Charity představí prostřednictvím veřejných prezentací, dnů otevřených dveří, ale i formou koncertů, výstav a soutěží pro děti či v rámci bohoslužeb svoji práci pro lidi v obtížné situaci. Smyslem těchto akcí je nejen „obdarovat“ zájemce, ale také si získat jejich přízeň.

Charita Česká republika pomáhá lidem v ohrožení nebo nouzi bez ohledu na věk, pohlaví, politické smýšlení či rodinné uspořádání, a hrdě se tak hlásí k odkazu sv. Vincence z Pauly.

Podrobný program v regionech

Den Charity a sv. Vincenc

Nápad představit Charitu se zrodil v roce 2004 na jižní Moravě. Čeští a moravští biskupové v roce 2008 oficiálně vyhlásili den 27. září (svátek sv. Vincence z Pauly) jako Den Charity.

Vincenc z Pauly

Vincenc z Pauly (1576–1660)

Zasvětil jako kněz svůj život práci pro chudé. Za válek v letech 1648 až 1653 řídil z Paříže prostřednictvím misionářů dodávky potravin a oděvů pro válkou zbídačené kraje.

Peníze sháněl u královského dvora a šlechty, kterou informoval o zoufalé situaci v regionech na základě zpráv od svých misionářů. A nezapomínal při tom ani na duchovní pomoc zbídačenému venkovu.

Vincenc založil řadu charitativní organizací, zejména Kongregaci dcer křesťanské lásky (s Louisou de Marillac, která byla později svatořečena) a Kongregaci kněží misionářů (lazaristé). V roce 1737 ho papež Kliment XII. prohlásil za svatého.

Kam dál?

Celostátní oslavy Dne Charity začaly. Připojte se i vy
23. září 2021 Z domova

Celostátní oslavy Dne Charity začaly. Připojte se i vy

Pojďme společně slavit! Napříč celou republikou právě probíhají rozmanité akce k uctění svátku sv. Vincence z Pauly (27. září), patrona moderní charitní práce. Oslavy se konají v průběhu září i října a jejich nabídka je vskutku pestrá.

Podzimní akce nabízí program pro malé i velké. Podívejte se na program
23. září 2021 Diecézní katolická charita Hradec Králové

Podzimní akce nabízí program pro malé i velké. Podívejte se na program

Pěší a cyklistickou pouť, dny otevřených dveří, výstavy i další zajímavý program pro všechny generace připravily Charity v našich regionech k letošnímu Dni Charity. Na těchto akcích se lidé také dozví více o charitních službách a mohou si i vyzkoušet zdravotní pomůcky. „Den Charity je také poděkováním našim dárcům, dobrovolníkům, zaměstnancům, a všem, kteří nám pomáhají pomáhat,“ říká ředitelka hradecké Diecézní charity Aneta Maclová. Podzimní celostátní kampaň pořádá Charita Česká republika u příležitosti svátku sv. Vincence z Pauly (27. 9.), zakladatele a patrona moderní charitní práce.

Oslavte s námi Den Charity v Moravskoslezském kraji
14. září 2021 Diecézní charita ostravsko-opavská

Oslavte s námi Den Charity v Moravskoslezském kraji

V pondělí 27. září oslavíme svátek sv. Vincence z Pauly, patrona charitního díla. Kolem tohoto data se napříč republikou konají v Charitách akce, které připomínají pestrou škálu naší činnosti. Připojte se k některé z nich a oslavte s námi Den Charity.

Charita Sobotka oslavila Den Charity zábavným programem
8. září 2021 Oblastní charita Sobotka

Charita Sobotka oslavila Den Charity zábavným programem

I letos v září jsme oslavili Den Charity a ne jinak, než velkolepě.

Výstava Můj svět v Českých Budějovicích
30. srpna 2021 Městská charita České Budějovice

Výstava Můj svět v Českých Budějovicích

Od 1. do 27. září bude možné v kouzelných prostorách křížové chodby dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích shlédnout putovní verzi výstavy Můj svět, kterou již po třinácté organizuje Charita Opava. Výstava bude veřejnosti přístupná o víkendech a v čase bohoslužeb.