Globální vzdělávání

Cílem globálního vzdělávání je ukázat na to, jak je celý svět propojený a jak jedna malá událost na jednom konci Země může vést k řetězové reakci ve všech ostatních koutech naší planety. Snažíme se ukázat všem členům společnosti, jak důležité je hledat propojení mezi různými státy, regiony i kontinenty. Globální vzdělávání je o porozumění tomu, jak nezbytná je vzájemná spolupráce na globální úrovni a jaký vliv může mít na tuto spolupráci každý z nás.

V rámci globálního vzdělávání se zaměřujeme hlavně na globalizaci, lidská práva, diskriminaci, rasismus, genderovou rovnost a globální problémy, jako jsou chudoba či hladomor, a v neposlední řadě i na životní prostředí.

Pořádáme řadu přednášek, panelových diskuzí či vzdělávacích seminářů s odborníky. S dětmi pracujeme přímo ve školách, pro školáky nabízíme ale také letní příměstské tábory.

Aktuální projekty

001646_05_033856

Young Caritas

Cílem Young Caritas je poskytnout mladým lidem hlas a umožnit jim, aby i oni měli vliv na zlepšování světa kolem sebe. Mají tak možnost organizovat osvětové akce pro veřejnost a pomáhat v charitních zdravotních i sociálních službách.

Aktivity sekce Globálního rozvojového vzdělávání

Akademie Young Caritas

Akademie Young Caritas nabízí učitelům a dalším pracovníkům ve vzdělávání podporu při začleňování témat spojených s udržitelným rozvojem do výuky. To přispívá ke zvyšování sociální a hodnotové gramotnosti žáků a studentů. Zároveň se tak podporuje rozvoj ohleduplnosti k jiným lidem a jejich hodnotám, což vede k rozvoji oboustranného respektu. Přirozeně se také rozvíjí kritické myšlení a poznání vlastních hodnot a postojů.

Aktivity sekce Globálního rozvojového vzdělávání

Dialog 2030

Smyslem projektu Dialog 2030 je vybudovat kvalitní síť partnerů z řad zástupců občanského, veřejného a soukromého sektoru a skrze vzájemnou spolupráci aktivně přispívat k naplňování vybraných Cílů udržitelného rozvoje. Patří mezi ně Zdraví a kvalitní život, Klimatická opatření a Méně nerovností. Ty korespondují s dlouhodobou činností Charity Česká republika.

Ukončené projekty

Zobrazit

Základní principy globálního vzdělávání

• globální odpovědnost – odpovědnost za sebe a za svět, ve kterém žijeme
  • participace – účast na řešení problémů a konfliktů
  • partnerství – spolupráce a rovnocenné partnerství mezi aktéry, státními i nestátními
  • solidarita – solidarita s lidmi žijícími v obtížných podmínkách a ochota jim pomoci
  • vzájemná propojenost – vnímání současného světa jako celku a hledání souvislostí mezi místním, regionálním i celosvětovým děním
  • otevřenost a kritické myšlení – otevřený a kritický přístup k informacím a názorům, schopnost morálního úsudku a rozhodnutí na základě informovaného postoje
  • sociální spravedlnost – aktivní podpora dodržování lidských práv a prosazování rovných příležitostí pro všechny
  • udržitelný rozvoj – přizpůsobení životního stylu potřebě zachování a zlepšení kvality životního prostředí pro příští generace

Naše další aktivity najdete na webu věnovaném zahraniční pomoci Charity.

AnnexCRALogo OPZ barevneOP VVV