Vánoce nejsou šťastné a veselé pro každého, přesto se snažíme do života všech vnášet naději
22. prosince 2021 Z domova

Když se řeknou Vánoce, většina z vás si patrně představí nazdobený vánoční strom, cukroví, pohádky nebo praskající dřevo v kamnech. Mnozí tráví vánoční svátky se svými blízkými v klidu a pohodě. Všichni bohužel nemají možnost prožít Vánoce, jaké si přejí. Proto lidem, kteří naši podporu potřebují, pomáháme i během svátků. Jak prožívají Vánoce ti, kteří se nacházejí v obtížných životních situacích?

Naděje umírá poslední

Pro některé naše klienty je období okolo Vánoc spojené s velkým stresem a úzkostí. Náročné bývá zejména pro rodiče samoživitele, kteří se potýkají s finančními nebo vztahovými potížemi. Obávají se, že nezvládnou vše, co potřebují, a zhroutí se. „Nyní s některými ženami řešíme nejbolestivější témata, jako je ztráta bydlení, hrozící odebrání dětí z rodiny, prohlubující se u nich psychické obtíže, nedostatek peněz i na základní potřeby rodiny,“ říká sociální pracovnice Markéta Vondrášková, vedoucí Poradny Eva pro ženy a dívky v nouzi Diecézní charity České Budějovice.

Přesto však sama neztrácí naději a pevně doufá, že její klientky prožijí vánoční svátky v rámci svých možností spokojeně. „Snažíme se každé klientce dát něco do ruky i do mysli, že naděje tu prostě je a bude. A že to zvládneme!“

Příkladem, že se vyplatí boj s těžkostmi nevzdávat, je příběh paní Dany. Bydlela s partnerem v domě na Vyškovsku bez vody a elektřiny. Na dvorku měli pouze suchý záchod. A to nejhorší teprve přišlo. Sociální úřad Daně odebral jejích šest dětí, které nějakou chvíli žily v dětském domově. Nakonec požádala Charitu ve Valašském Meziříčí o ubytování v azylovém domě. Charita jí dala jídlo, oblečení a pomohla při jednání s úřady. A své děti dostala zpět.

„Na azylák do konce svého života nezapomenu, za pomoc jsem vděčná, i můj muž a děti,“ říká Dana, která je stále v kontaktu se sociálními pracovnicemi v Charitě. Občas si spolu dají i kávu a povídají si. „Bereme je jako členy rodiny. Jsme už sice soběstační, ale jsou tam ještě mezery. Děkuji Bohu, že jsem potkala takové lidi,“ podotýká s vděčností Dana.

Vánoční nadílka

Ve štychu o Vánocích nenecháváme nejen matky s dětmi, ale také všechny bez přístřeší. V azylových domech a nízkoprahových centrech dostanou všichni klienti většinou praktické dárky, které obsahují rukavice, čepice nebo ponožky. „Ty, kteří přespávají v noclehárně, čeká na Štědrý den sváteční večeře v podobě řízku a salátu věnovaného místní restaurací. Připraveny budou také talíře s cukrovím, které bude částečně z potravinové banky a dílem napečené dobrovolníky,“ vysvětluje Martina Došková z Charity Valašské Meziříčí.

Pohoštění v období Vánoc nabízí síť Charity v celé České republice v desítkách azylových domů pro lidi bez domova. „Dárky a štědrovečerní večeře, ať už pořádané o Štědrém dnu, anebo v krátkém předstihu, jsou již v podstatě nepsaným pravidlem u azylových domů a nízkoprahových center,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

Terapie biblickými příběhy

Na Vánoce nezapomíná ani Oblastní charita Jihlava, která pomáhá lidem, kteří za sebou mají léčbu závislostí nebo se s nimi stále potýkají. Terapeuti přináší do skupinových terapií témata týkající se Vánoc. „S kolegy rádi pracujeme pomocí hagioterapie,“ vysvětluje terapeut Josef Novotný. Jedná se o speciální metodu psychoterapie pracující s biblickými příběhy, s jejíž pomocí se pokouší odbourávat dysfunkční vzorce chování. „I naši klienti mají duši,“ říká s nadsázkou terapeut Josef Novotný, „a tak na ně Vánoce samozřejmě silně působí a my jim chceme být na blízku.“

Krásné prožití vánočních svátku přeje

Charita Česká republika