Nová aplikace Charity usnadní práci zdravotním sestrám při péči o pacienty v terénu
15. října 2021 Z domova

Charita Česká republika vede prim i v technologiích. Jako první v Česku spouští vlastní mobilní aplikaci, díky které budou mít její zdravotní sestry v domácí péči – tedy ty, které dennodenně ošetřují pacienty v terénu – okamžitě po ruce všechny odborné návody s názornou nápovědou. Jde o tzv. standardy ošetřovatelské péče, které jsou pro sestry v terénu závazné.

Během osmi let Charita vypracovala na 50 standardních ošetřovatelských postupů, tedy norem a návodů, jak přesně vykonávat konkrétní zdravotní úkony u pacientů, a to včetně videonávodů, např. aplikace injekcí, infúzí, rehabilitace či podávání kyslíku. Tyto odborné postupy pravidelně aktualizuje.

Nyní bude mít každá sestra všechny zmíněné standardy k dispozici ve speciální mobilní aplikaci. Při přípravě pomůcek si tak může zkontrolovat, zda má opravdu vše potřebné, předem projít postup zdravotního výkonu, který třeba zcela běžně neprovádí, nebo si spustit videonávod.

Mobilní aplikace má navíc řadu dalších výhod. Upozorňuje například na možné komplikace nebo usnadní vrchním sestrám zkontrolovat, zda si aktualizované standardní ošetřovatelské postupy sestry skutečně nastudovaly.

Stále kvalitnější medicínské technologie nám umožňují ošetřovat v domácím prostředí i pacienty, kteří ještě před nedávnem zůstávali v nemocnicích. Proto je vytváření nových standardních ošetřovatelských postupů jednou z priorit odborné společnosti sester QUALITAS OPTIMA 2020. Právě tato společnost stojí za spuštěním nové aplikace.

V Charitě Česká republika pracuje přes 1 800 sester. Ať už v domácí zdravotní péči, v mobilní hospicové péči, v pobytových sociálních službách, fyzioterapii či v psychiatrické péči.

Praktickou mobilní aplikací Charita opět dokazuje, že je značkou nejvyšší kvality. „Papírové standardy uložené ‚někde v šuplíku‘ nebo jen pověšené na webových stránkách jsou již v naší organizaci minulostí,“ říká Ludmila Kučerová, manažerka pro advokační činnost v oblasti zdravotnictví Charity Česká republika.

Kontakt pro podrobnější informace:

Bc. Ludmila Kučerová, DiS.
+420 731 433 121,
ludmila.kucerova@charita.cz