Charita Česká republika rozšiřuje škálu pomoci Ukrajincům na našem území
1. března 2022 Z domova

Charita Česká republika rozšiřuje škálu pomoci Ukrajincům na našem území

V bezprostřední reakci na nepřátelský vpád ruských ozbrojených sil na území Ukrajiny vyhlásila Charita Česká republika jako jedna z prvních neziskových organizací ještě v tentýž den, tedy 22. února 2022, veřejnou sbírku na pomoc obyvatelům zasažených oblastí.

Sbírka nese název Charita pro Ukrajinu a ve spolupráci s naším dlouhodobým partnerem, Charitou Ukrajina, můžeme směřovat naši humanitární pomoc cíleně na opatření základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší. Na místě zajišťujeme v této nelehké době ale i potřebnou psychosociální pomoc. Ve spolupráci s českými úřady, především s Ministerstvem vnitra, Správou uprchlických zařízení, Integračním centrem Praha, dále s řadou dalších neziskových organizací, ale i s kolegy z oblastních Charit a s dobrovolníky se zároveň připravujeme na pomoc ukrajinským uprchlíkům v České republice. Chceme pomáhat společně, tak aby byla naše podpora co nejúčinnější.

V Charitě Česká republika máme dlouholeté zkušenosti jak s mimořádnými událostmi a krizovými situacemi, tak i s poskytováním služeb cizincům, proto jsme mohli reagovat tak rychle. Bezplatně a anonymně poskytujeme informace včetně služeb tlumočení a krizové intervence cizincům na našem území již řadu let. Aktuálně tedy charitní asistenční infolinka v ukrajinštině a češtině na telefonním čísle +420 731 432 431, kterou obsluhují zkušené operátorky, rozšířila svoji provozní dobu: je dostupná v úterý a sobotu 9–12 h, 14–17 h a v pondělí, ve středu a v pátek 9–13 h, 14–18 h.

Další kroky konkrétní pomoci nově příchozím uprchlíkům z Ukrajiny systematicky řídí naši koordinátoři v jednotlivých diecézích, kteří mají nejlepší přehled o možnostech ve svých regionech a zabezpečují potravinovou a materiální podporu, ve spolupráci s místními aktéry zajišťují ubytování. Shromažďují rovněž nabídky i žádosti o pomoc. Lidé nejčastěji nabízejí odvoz lidí od hranic, zdravotnický materiál, přikrývky, ale i hračky pro děti a podobně. V tuto chvíli ovšem Charita Česká republika centrálně neshromažďuje materiální pomoc. Nejvíce momentálně pomůže darovat peníze, které nám umožní efektivní plánování a poskytování pomoci doma i na Ukrajině, do budoucna pomohou především nabídky bytů k dlouhodobému pronájmu po celé republice, pomoc s hledáním zaměstnání, pomoc dětem ve školách, zkrátka pomoct a usnadnit konkrétním lidem začlenit se do normálního života a zapomenout na prožité hrůzy.

Všechny hlavní nevládní organizace, které pracují s migranty v České republice, navíc spojily své síly a vytvořily jedno centrální místo koordinace pomoci. Ve spolupráci s platformou dobrovolných IT odborníků byl během několika dnů vytvořen webový rozcestník pro pomoc Ukrajině s názvem Stojíme za Ukrajinou, kde si každý najde formu podpory, která nejlépe odpovídá jeho možnostem.

Příkladem naprosto konkrétní rychlé pomoci od instituce pak může být například nabídka od Ministerstva kultury České republiky, které nám v Praze poskytlo dočasné ubytování pro prchající Ukrajince ve dvou volných bytech. Stejně tak využijeme i volné kapacity v charitním hotelu Marianeum. Konkrétní pomoc nabízí také řada dobrovolníků, kteří s námi v rámci charitní sítě dlouhodobě spolupracují a které nyní využijeme především jako doprovod příchozích do dočasného ubytování.

Děkujeme všem za důvěru, kterou v nás vkládáte, a za upřímnou a velkorysou podporu lidí, kteří se stali oběťmi této hrůzné války.