Život před pokojným odchodem

Téměř třicet let jsme průkopníky hospicové péče v Česku. Staráme se o lidi v závěru jejich života. Nesoustředíme se však na smrt, ale na život člověka až do chvíle jeho pokojného odchodu.

Příběhy z Charit

Rozhovor s dr. Marií Svatošovou

Prvním zařízením svého druhu v České republice byl Hospic Anežky České zřízený pod Oblastní charitou Červený Kostelec. U jeho zrodu stála zakladatelka a průkopnice hospicové péče u nás, MUDr. Marie Svatošová. Poslechněte si rozhovor, který paní doktorka poskytla Českému rozhlasu.

poslechnout si

Každý má mít možnost zemřít doma

Díky domácí hospicové péči Charity Nový Hrozenkov mohla paní Graclíková zemřit ve své chalupě a v přítomnosti svého syna.  „Děkuji za to, že když odcházela na druhý břeh, mohl jsem ji přitom držet za ruku…,“ vyjadřuje pan Mirek Charitě svůj vděk.

ČÍST DÁLE

Hospicová péče ve fotografiích

Do paliativní péče míří pacienti, kteří vyslechnou od lékařů diagnózu s nevyhnutelným koncem. V Charitě se dostanou do rukou multidisciplinárního týmů lékařů, sester, psychologů, pečovatelů, duchovních a dalších odborníků, kteří se starají nejen o to, aby člověk v závěru života cítil co nejméně bolesti, ale také o jeho psychický stav a duchovní záležitosti. Charita provozuje hospicová zařízení s rodinnou atmosférou, ale také umožňuje lidem zemřít doma v okruhu jejich blízkých. Hospicové týmy pracují s celou rodinou a s pozůstalými zůstávají v kontaktu i po odchodu jejich příbuzných. Lidé by neměli umírat sami, ve strachu a bolestech – prolistujte si v charitním adresáři seznam služeb a zařízení, v nichž usilujeme o co nejlepší život až do konce.

CHARITNÍ SLUŽBY V ZÁVĚRU ŽIVOTA