Podzimní kolo Sbírky potravin dosáhlo nového rekordu
13. listopadu 2023 Z domova

Podzimní kolo Sbírky potravin dosáhlo nového rekordu

V sobotu 11. listopadu se uskutečnilo podzimní kolo Sbírky potravin, které překonalo všechna očekávání. Lidé se velmi aktivně zapojili do pomoci a darovali rekordních 718 tun potravin a drogerie, což je neuvěřitelné číslo. Tento úspěch by nebyl možný bez přispění tisíců dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a neziskových organizací, kteří se zapojili a odvedli skvělou práci.

Sběr probíhal ve 2 051 prodejnách po celé republice, a to s ohromujícím výsledkem. Bylo shromážděno celkem 718 tun potravin, což umožňuje připravit až 1 124 000 porcí jídla pro ty, kteří to nejvíce potřebují. Zákazníci také přispěli 62 tunami základní drogerie a hygienických potřeb. A protože se sbírka rozšířila i do online prostoru, mohli lidé přispívat i z pohodlí domova prostřednictvím zapojených e-shopů (Billa e-shop, Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco) až do 21. listopadu. Expanze do digitálního světa otevírá možnosti zapojení ještě většího počtu lidí, zvláště těch mladších, a dokazuje, že solidarita a laskavost neznají hranice.

Sbírka potravin, jejímiž organizátory jsou Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR a do níž je aktivně zapojena i Charita Česká republika, je jednou z největších materiálních charitativních akcí v České republice a probíhá dvakrát ročně již několik let. I přesto, že se podařilo vybrat rekordní množství darů, je třeba si uvědomit, že současně roste i chudoba v České republice a některé rodiny se potýkají s nedostatkem jídla a základních potřeb. „Potravinové banky zažívají enormní poptávku po pomoci a jejich sociální role je stále důležitější. Z našich statistik vyplývá, že počet lidí v nouzi průběžně narůstá. V současné době se pod hranicí chudoby nachází až 15 procent všech obyvatel České republiky a tito lidé mají problémy s pokrytím svých životních nákladů,“ uvedl v tiskové zprávě Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank, a dodal: „Musím velmi poděkovat všem dárcům. Ti totiž jasně prokázali, že jim není lhostejný osud druhých, kteří se ocitli v těžké životní situaci. Kdo nestihl darovat v sobotu, má stále ještě více než týden možnost tak učinit v online obchodech. Velké poděkování patří také všem dobrovolníkům, kterých nakonec přišlo pomoci více než 5 tisíc. Bez nich by celá akce rozhodně nešla realizovat.“

Všichni zapojení si zaslouží velké uznání a díky za své úsilí a nezištnost. Jejich aktivita pomáhá měnit životy a poskytuje naději a podporu těm, kteří to nejvíce potřebují.