Marek Navrátil obdržel Cenu Olgy Havlové
22. června 2021 Z domova

Marek Navrátil obdržel Cenu Olgy Havlové

Přes dvacet let vedl na různých pozicích Tříkrálovou sbírku. Náš kolega Marek Navrátil v těchto dnech obdržel hlavní cenu Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové za rok 2020. Cena je udělována těm, kteří navzdory svému hendikepu pomáhají ostatním.

Porotu Ceny Olgy Havlové oslovil široký rozsah jeho působení v neziskovém sektoru a také nasazení, s jakým se této práci věnuje. Působí ve fundraisingu, je velmi aktivní v dobrovolnictví a komunikaci s veřejností a kromě toho také stál u koordinování Tříkrálové sbírky pro celou Českou republiku.

Marek Navrátil se narodil s dědičným onemocněním kostí, přesto se rozhodl žít běžný život, vystudoval vysokou školu a založil rodinu a svoji energii věnoval jiným, potřebným. Před 26 lety nastoupil do Arcidiecézní charity Olomouc jako účetní. Rok poté zachvátily Moravu tragické povodně, Charita prošla „zkouškou ohněm“ a Marek poznal, že právě v pomoci druhým je jeho místo.

Několik let poté přišel arcibiskup Jan Graubner s nápadem uspořádat v lokálním měřítku zkušební Tříkrálovou sbírku. Přes počáteční pochybnosti se nápad ujal a v roce 2001 se tato akce konala poprvé na celostátní úrovni. Během dvou dekád se Tříkrálová sbírka stala nejúspěšnější finanční sbírkou v Česku. Marek Navrátil ji řídil jako její koordinátor v olomoucké arcidiecézi a řadu let také na celostátní úrovni.

Do konce letošního května Marek Navrátil vedl Charitu Konice.

Marku, srdečně blahopřejeme!