Jarní kolo potravinové sbírky dokázalo naplnit potravinové banky: vybralo se 438 tun zboží
24. dubna 2023 Z domova

Za velký úspěch se dá považovat výsledek letošního jarního kola potravinové sbírky, ve kterém se vybralo ohromných 438 tun zboží. Sbírka potravin se odehrála ve více než 1500 prodejnách po celé zemi a zapojily se do ní tisíce dobrovolníků, zaměstnanců prodejen i řada neziskových organizací včetně Charity Česká republika.

V sobotu 22. dubna se opět potvrdilo, že v těžkých dobách, kdy má stále více lidí hluboko do kapsy, jsou Češi ochotni a připraveni pomáhat. Z celkově vybraných 438 tun zboží bylo 394 tun potravin, ze kterých se dá připravit více než 788 000 porcí jídla, a 44 tun základní drogerie a hygienických potřeb, které jsou naprosto nezbytné pro uspokojení základních potřeb a hygienických nároků. Díky tomuto velkolepému výsledku se potravinové banky, které již zely prázdnotou, opět naplnily.

Potraviny a drogerie budou nyní z potravinových bank distribuovány přes charitativní organizace, města a obce v České republice konkrétním cílovým skupinám, jako jsou senioři, rodiny v krizi, rodiče samoživitelé, pěstounské rodiny, hendikepovaní a lidé bez domova.

Dlouholetým a významným partnerem potravinové sbírky je i Charita Česká republika, která se do projektu pravidelně zapojuje po celé zemi. Například ve skladu Charitní záchranné sítě Oblastní charity Žďár nad Sázavou přibylo díky štědrým dárcům na 825 kilogramů trvanlivých potravin a drogistického zboží. „Sbírka potravin je pro žďárskou Charitu příležitostí doplnit zboží v poloprázdném skladu. Zdražování dostává do složité existenční situace stále více lidí. Ve srovnání roků 2021 a 2022 se počet potřebných, kteří využívají pomoci Charitní záchranné sítě, zvýšil o třetinu. V minulém roce žďárská Charita pomohla 452 lidem v existenční nouzi,“ uvádí v tiskové zprávě Jiří Marek, koordinátor propagace Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

• Do Sbírky potravin a k myšlence pomoci lidem v nouzi se letos přihlásily obchodní řetězce Albert, Billa, COOP, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny Market, Tesco a sítě drogerií dm drogerie markt a ROSSMANN.
  • Na závěr ještě připomeňme, že potraviny a drogerii lze do sbírky stále darovat, a to až do 2. května prostřednictvím online nákupů na Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco.

Karolína Tietjenová

redaktorka