Charita Česká republika přinesla seniorům Radost hudbou
28. listopadu 2023 Z domova

Charita Česká republika přinesla seniorům Radost hudbou

V příjemně komorním prostředí kaple Domova seniorů kardinála Berana v Mukařově, provozovaném Arcidiecézní charitou Praha, se 21. listopadu 2023 odehrál další z řady koncertů klasické hudby pro seniory. Tentokrát zažívali posluchači Radost hudbou díky umění dvou mladých violoncellistů.

Řada koncertů Radost hudbou, v jejímž názvu se zrcadlí jejich poslání, je výsledkem dlouhodobé spolupráce Charity Česká republika a Hudební nadace Stadler-Trier. Na tomto koncertě, již druhém svého druhu, předvedli nadšenému i dojatému publiku své nadání dva mladí talentovaní violoncellisté, Petr Hamerský a Jan Petrov. Slavnostní, a přeci velice intimní a přátelská atmosféra koncertu potvrdila důležitost spojení různých generací a jejich vzájemného obohacování.

Hudební nadace Stadler-Trier, založená česko-švýcarským muzikologem Janem Stadlerem, má za cíl podporovat mladé talenty v oblasti klasické hudby. Jak vysvětlila její ředitelka Magdalena Nováčková v podcastu ChariTALK, nadace vytváří pro mladé umělce příležitosti k jejich dalšímu vzdělávání, k získání stipendií i k prezentaci jejich umění prostřednictvím koncertů, které oni sami dramaturgicky uchopí a vystaví. Tato podpora je klíčová pro jejich umělecký rozvoj i jejich další profesní kariéru.

Pro seniory jsou koncerty jako tento nejen zdrojem kulturního oživení, ale i příležitostí k propojení s mladší generací. „Letos na jaře jsme ve spolupráci s Charitou Česká republika a s Nadačním fondem Hudba pro Věčnou naději zorganizovali koncert v centru pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, a ukázalo se, že to je velice smysluplná aktivita. Přivedli jsme nesmírně kvalitní hudební produkci někam a k někomu, kdo už si nemůže za ní dojít sám,“ připomíná Magdalena Nováčková. „Když jsou lidé upoutáni na lůžko nebo jsou v takové fázi nemoci či života, že už pro ně tohle nepřipadá v úvahu, tak je úžasné přijít s tou hudbou k nim. A ukázalo se, že tenhle koncept je do budoucna velmi nosný a smysluplný, a moc rádi bychom v tom pokračovali.“

Koncerty v zařízeních pro seniory mají ovšem význam i pro samotné umělce. Poskytují jim možnost sdílet jejich talent a umění s lidmi, kteří nemusí mít běžně přístup ke kulturním akcím, kteří však mají velkou životní zkušenost, mnohdy jsou sami bývalými aktivními muzikanty, a jejich reakce tak může být zajímavou zpětnou vazbou i cennou zkušeností k prohloubení empatie umělců a jejich sociálního cítění.

Tento koncert a spolupráce Charity Česká republika s Hudební nadací Stadler-Trier tak představuje krásný příklad, jak může hudba sloužit jako most mezi generacemi a jak může obohatit životy všech zúčastněných.