V Česku vznikají nové informační kanály pro Ukrajince
15. března 2022 Z domova

V Česku vznikají nové informační kanály pro Ukrajince

Pro ukrajinskou menšinu a stále vyšší počet nově příchozích uprchlíků z Ukrajiny, kteří v naší zemi hledají azyl, byly v posledních dnech spuštěny nové informační a zpravodajské kanály. Díky nim si mohou lidé ve svém mateřském jazyce poslechnout nejaktuálnější zprávy ze světa, sledovat vývoj situace a také se dozvědět řadu relevantních informací a praktických doporučení.

Vysílání veřejnoprávního Ukrajinského rozhlasu (UA:PBC) jako stream na webu i v mobilní aplikaci mujRozhlas zprostředkovává Český rozhlas posluchačům již od středy 2. března. O týden později pak rozhlasová stanice Radio Prague International spustila denní podcast v ukrajinštině. Jeho název je Novinky pro Ukrajince v Česku a posluchači se v něm dozví například to, jak si vyřídit povolení k pobytu, jak najít práci, kde zapsat děti do školy či jak poslat peníze příbuzným na Ukrajinu a podobně. Krom toho se připravuje i nový pořad pro děti na Rádiu Junior.

Podpořte naši sbírku Charita pro Ukrajinu

Od soboty 12. března je rovněž k dispozici vysílání hlavní zpravodajské relace České televize Události od 19 hodin s tlumočením do ukrajinského jazyka. Souhrn nejdůležitějších událostí dne je možno sledovat na webu České televize nebo prostřednictvím červeného tlačítka u chytrých televizí.

Charita Česká republika pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny na našem území. S poskytováním služeb cizincům má letité zkušenosti, takže mohla na příliv ukrajinských občanů zareagovat velmi rychle. Cílem Charity je nově příchozí začlenit do společnosti, aby se v blízké budoucnosti dokázali o sebe postarat i bez pomoci. Ačkoliv Charita velmi zdatně pomáhá uprchlíkům, poskytování služeb pro české občany Charita nijak neomezuje.

Foto: Richard Bouda

Kam dál?