Charita Česká republika v pomoci Ukrajině nepolevuje
24. srpna 2022 Z domova

Charita Česká republika v pomoci Ukrajině nepolevuje

Před půl rokem vpadla ruská armáda na území suverénního státu Ukrajina. V reakci na ruskou vojenskou agresi jsme bezprostředně vyhlásili sbírku Charita pro Ukrajinu, která byla původně zamýšlená jako akutní pomoc obyvatelům země zasažené ruskou mocenskou rozpínavostí a násilnou invazí. Zároveň jsme se začali připravovat na systematičtější pomoc pro uprchlíky na našem území, aniž bychom tušili, že válečný konflikt rozpoutá nejhorší uprchlickou krizi, jakou Evropa nezažila od druhé světové války.

Již půl roky tedy stateční Ukrajinci vzdorují agresorovi a v dnešní den (24. srpna) si navíc Ukrajina více než symbolicky připomíná den nezávislosti na Sovětském svazu.

Charita Česká republika ve spolupráci se svým dlouholetým partnerem Charita Ukrajina od počátku zajišťovala humanitární pomoc přímo na místě. Vypravili jsme na Ukrajinu (do cílových destinací: Kyjev, Záporoží, Zakarpatí, Lvov, Zoločiv, Chmelnyckyj, Ivano-Frankivsk) více než 10 kamionů s materiální pomocí – šlo o trvanlivé potraviny, hygienické potřeby, přikrývky, generátory a zdravotnický materiál.

Od prvního okamžiku, kdy začali přijíždět první z těch, kteří utíkali před válkou, se do pomoci naplno zapojila celá charitní síť. Místní Charity se snažily nově příchozím z Ukrajiny, což byly především ženy a děti, zajistit základní životní potřeby, jako jsou pitná voda, potraviny, ošacení, ubytování i psychosociální pomoc. Pomáhaly rovněž při vyřizování administrativních úkonů a dalších potřebných záležitostí. Naší velkou výhodou bylo to, že se službami cizincům i pomocí při mimořádných událostech má Charita Česká republika dlouhou a bohatou zkušenost.

Navíc jsme spojili své síly i s dalšími hlavními nevládními organizacemi, které pracují s migranty v České republice, a zapojili se do projektu webového rozcestníku Stojíme za Ukrajinou. Díky němu vzniklo centrální místo koordinace pomoci.

Celkem se na humanitární sbírce Charity Česká republika sešlo za půl roku (od 24. 2. do 22. 8. 2022): 154 705 718 Kč. Z toho bylo vynaloženo na:

• humanitární dodávky na Ukrajinu: 8 800 000 Kč
  • humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům v Moldavsku: 6 000 000 Kč
  • podporu partnerské organizace Caritas Ukraine: 1 500 000 Kč
  • kofinance k projektům institucionálních donorů (Moldavsko, Ukrajina): 18 500 000 Kč (částečně čerpáno, částečně bude čerpáno v nadcházejících měsících)

Do našich regionálních Charit (Arcidiecézní a Diecézní charity) odešlo 32,2 mil. Kč. (Dalších 5,4 milionů Kč jsou pro ně připravené – dosud neodešlo). Z těchto peněz budou dále hrazeny potřeby ukrajinských uprchlíků v ČR.

Peníze ze sbírky také podporují naši Asistenční infolinku v ukrajinském jazyce, která pomáhá Ukrajincům v ČR se zorientovat – poskytuje tlumočení, informace a síťuje je na návazné služby. Díky penězům ze sbírky zůstává zachována rozšířená doba poskytování služeb Infolinky: každý všední den 9–13 a 14–18 hodin. V regionech v ČR z peněz nakupují materiální pomoc a pomáhají jim s adaptací a integrací.

Další zdroje pro poskytování pomoci

Kromě prostředků z humanitární sbírky využíváme na pomoc na Ukrajině také finance od institucionálních donorů, a to MZV ČR (30 mil. Kč), Irish Aid (500 000 EUR). Pomoc ukrajinským uprchlíkům v Moldavsku – EU (2 mil. EUR).

Dalším zdrojem je kostelní sbírka, kterou vyhlásila Česká biskupská konference na pomoc Ukrajině (29 367 918 Kč).

Prostřednictvím mezinárodní organizace Caritas Internationalis jsme v rámci Emergency Appeal od dárců z Irska (Trócaire), Německa (Caritas Germany), Španělska (Caritas Espaňa), Portugalska (Caritas Portugal), Japonska (Catholic Bishop´s Conference of Japan), Kanady (Caritas Canada) a Jižní Koreji (Caritas South Corea) obdrželi 1 353 908 EUR (tj. 32 937 062 korun) na materiální pomoc a podporu integrace ukrajinských uprchlíků v České republice. Distribuce potravinové pomoci, hygienických potřeb, potřeb pro domácnost a školní potřeby společně s podporou integrace je poskytovaná od 1. května prostřednictvím místních Charit po celé České republice.