Charita pro Ukrajinu

Invaze ruských vojsk na Ukrajinu a vyhlášení válečného stavu dramaticky prohlubuje bezpečnostní i humanitární situaci v zemi. Ta se v důsledku vleklého ozbrojeného konfliktu na východě země potýká s dlouhodobou humanitární krizí. Již nyní je v zemi na 1,5 milionu vnitřně vysídlených lidí, jejich počet ale prudce narůstá. Další stovky tisíc lidí jsou či budou nuceny uprchnout a stejně jako ti, kteří zatím ve svých domovech zůstávají, potřebují pomoc se zajištěním základních životních potřeb.

Ve spolupráci s naším dlouhodobým partnerem, Charitou Ukrajina, se v rámci bezprostřední pomoci obyvatelům Ukrajiny zasaženým válkou soustředíme na zajištění základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší. Součástí intervence je i poskytnutí psychologické pomoci. Ve spolupráci s českými úřady se zároveň připravujeme na pomoc ukrajinským uprchlíkům v České republice.

Výtěžek sbírky pomůže lidem zasaženým válkou zajistit základní životní potřeby.

Děkujeme všem, kteří se obyvatelům Ukrajiny v téhle těžké době rozhodnou pomoci

Pokud vaše firma potřebuje uzavřít Darovací smlouvu, kontaktujte nás na čísle +420 296 243 330 nebo pište na sekretariat@charita.cz

Bankovním převodem nebo kartou

Převodem na sbírkový účet

VS 104

QR kódem

QRkod Ukrajina

Kam dál?

6 způsobů, jak Charita stále pomáhá lidem zasaženým válkou na Ukrajině
16. prosince 2022 Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity ČR

6 způsobů, jak Charita stále pomáhá lidem zasaženým válkou na Ukrajině

Válka na Ukrajině trvá již více než tři čtvrtě roku. Za tu dobu přišly miliony lidí o domov, o možnost zabezpečit své rodiny a o normální život. Charita Česká republika od prvního dne války pomáhá lidem, kteří trpí kvůli ruské agresi.

Světlo a teplo pro Ukrajinu – zapojení pracovníků z vyhnané Charity Mariupol
15. prosince 2022 Arcidiecézní charita Olomouc

Světlo a teplo pro Ukrajinu – zapojení pracovníků z vyhnané Charity Mariupol

Z Arcidiecézní charity Olomouc dnes do ukrajinské Charity Kolomyja vyrazil náklad s humanitární pomocí. Kamion veze 230 elektrocentrál různých výkonů, zdravotní materiál a také dva větší nafukovací stany. Charita v Kolomyji bude materiál dále distribuovat k potřebným, a to i ve spolupráci s pracovníky evakuované Charity Mariupol, aktuálně pomáhající na několika místech poblíž fronty. Děkujeme i touto cestou všem dárcům zapojených do naší sbírky Světlo a teplo pro Ukrajinu, kteří nám umožnili vypravit v prosinci již druhý kamion. Sbírka prozatím nekončí. Charita se snaží pořídit zejména další elektrocentrály a plynová topidla.

Liudmila přišla o domov i o příbuzné. Charita pomáhá ukrajinským uprchlíkům v Moldavsku zvládat psychicky náročné období
15. prosince 2022 Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity ČR

Liudmila pochází z Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Poprvé ji válka vyhnala z domova v roce 2014, když Rusové obsadili Krym. Tehdy Liudmila přišla o svou matku, manžela a další příbuzné. Letos v zimě se znovu musela vydat na útěk. Útočiště našla v Moldavsku. Překonat trauma způsobené válkou jí zde pomáhá Charita.

Zničená infrastruktura a teploty pod bodem mrazu. Jak pomáhá Charita Ukrajincům přečkat tuto krutou zimu?
8. prosince 2022 Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity ČR

Masivní útoky na základní infrastrukturu znamenají pro Ukrajince krutou zimu. Rozsáhlými výpadky dodávek elektřiny, vody, plynu i tepla trpí všichni, včetně dosud relativně bezpečného západu Ukrajiny. Charita pomáhá Ukrajincům překonat toto náročné zimní období. Staví modulární domky, dodává generátory a poskytuje psychologickou a finanční pomoc.

Pomoc a sbírku na pomoc Ukrajině rozšiřujeme o mobilní plynová kamna
3. prosince 2022 Arcidiecézní charita Olomouc

Pomoc a sbírku na pomoc Ukrajině rozšiřujeme o mobilní plynová kamna

Arcidiecézní charita Olomouc vedle pokračující sbírky na generátory pro Ukrajinu rozšiřuje sbírku o dary na pořízení mobilních propan-butanových kamen. U dodavatelů má již rezervovánu zásilku 500 kusů těchto topidel včetně stejného množství prázdných propanbutanových lahví použitelných k plnění na Ukrajině. Blížící se zima vyžaduje rychlou pomoc lidem, kterým život na Ukrajině ztrpčují stále se opakující dlouhodobé výpadky elektřiny a nefunkční zdroje tepla. Charita na Ukrajině se obává katastrofálních následků, které může zima způsobit, pokud se situace nestabilizuje a nebudou, byť provizorně, zajištěny alespoň nouzové dodávky elektřiny a tepla pro nejohroženější obyvatele.