Pomoc migrantům a uprchlíkům nejen na území České republiky

Foto: Jindřich Štreit.

Charita ČR nabízí pomoc cizincům, kteří se ocitli v nouzi či v situaci, kterou sami nedokáží řešit. Mezi nejčastější potíže patří otázky pobytového režimu, stejně jako sociální zabezpečení, zdravotní péče nebo pomoc s hledáním ubytování, zaměstnání a možností vzdělávání.

Služby poskytující pomoc migrantům a uprchlíkům v nouzi jsou součástí české charitní sítě již od roku 1992. Charity kladou zvláštní důraz na integrační aktivity, které migrantům a uprchlíkům pomáhají začlenit se do české společnosti.

Poradenství

Základem je poskytování bezplatných služeb odborného sociálního a právního poradenství. Tyto služby jsou poskytovány ambulantní a terénní formou na základě principů občanského poradenství: bezplatně, nezávisle, nestranně a diskrétně.

Migrační poradny:

V roce 2014 poskytly poradny služby odborného sociálního a právního poradenství celkem 6 229 klientům z různých zemí.

Telefonická infolinka

v mongolském jazyce

ve vietnamském jazyce

Další aktivity

Z výstavy Jsme ze stejné planetyVedle poradenství, jazykové asistence a integračních aktivit se Charita ČR zaměřuje také na informování široké veřejnosti o situaci cizinců u nás.

Projekt Pozitivní obraz cizince v ČR

Výstava Jsme ze stejné planety

Migrační koordinátorka CHČR:
Martina Tomanová: martina.tomanova@charita.cz, tel.: 296 243 352; 731 646 938.

Letošní Setkání národů bude žít hlavně tancem

„Tanec sbližuje“ je mottem letošního festivalu Setkání národů, kterým už popáté ožije hradecké Adalbertinum ve čtvrtek 9. listopadu od 9 do 19 hod. Připravili jsme pro vás přehlídku cizokrajné hudby, tance, umění a také národní kuchyně. Argentinské tango, dominikánskou salsu, africký anebo orientální tanec, to vše si můžete i vyzkoušet. Svou kulturu představí přes dvě desítky zemí ze čtyř kontinentů. Záštitu nad akcí převzal primátor MUDr. Zdeněk Fink. Přijďte se podívat!

Dny boje proti chudobě 2017 upozorní na problematiku konzumu

V říjnu proběhne v Olomouckém kraji VII. ročník Dnů boje proti chudobě, na jehož pořádání se spolupodílí Armáda spásy v České republice, Charita Olomouc a Caritas - Vyšší odborná škola sociální Olomouc. Ve třech moravských městech se uskuteční ve dnech od 9. do 13. října řada společenských a propagačních akcí s cílem přiblížit veřejnosti dopady globalizovaného světa na společnost. Stěžejním tématem letošního ročníku je problematika způsobu života konzumní společnosti, v níž dochází k nadměrné materiální i potravinové spotřebě oproti skutečným základním potřebám.

Papež František zahájil kampaň na podporu migrantů

Share the Journey. Foto: Osservatore Romano

Posílit vztahy mezi migranty, uprchlíky a komunitami. Takový je cíl dvouleté celosvětové kampaně Caritas Internationalis (CI) nazvané „Share the Journey“, kterou dnes v průběhu generální audience zahájil papež František. Tato kampaň představuje odpověď CI na výzvu papeže Františka k otevřenosti vůči lidem na cestě.

Hradecké Dny ukrajinské kultury

Výstavu, výtvarné workshopy, přehlídku národního folklóru a také besedy se zajímavými osobnostmi z této nám blízké země nabízí již páté Dny ukrajinské kultury v Hradci Králové, které uzavře přednáška "O Ukrajincích v Čechách i na Moravě" profesora Bohdana Zilynského v úterý 24. 10. v 17 hod. na UHK. Více také zde. Přijďte se podívat!

Ukrajinci v září představí svou kulturu v Hradci Králové

Výstavy, výtvarné workshopy, koncert, promítání nebo besedy nabídnou letošní Dny ukrajinské kultury v Hradci Králové a v našem kraji, které budou zahájeny v pondělí 18. září. Přijďte se podívat!

Změny, které přinesla novela cizineckého zákona

Ilustrační snímek Jindřicha Štreita z cyklu Jsme z jedné planety

V červenci 2017 prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o pobytu cizinců, proti které se ohradily nejen organizace pracující s migranty v České republice, ale také Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a někteří senátoři a poslanci. Přesto, že Senát novelu vetoval, poslanci novelu na konci června přehlasovali.

Prázdninový tábor ve znamení pohádkových dílen

Oblíbená písnička „Dělání, dělání“ ze známé české pohádky byla hlavním mottem letního dětského tábora, který v červenci uspořádalo hradecké Integrační centrum pro cizince v Neratově u Bartošovic v Orlických horách. Letos se ho zúčastnily bezmála tři desítky dětí původem z Ukrajiny, Ruska, Sýrie, Česka a dalších zemí.

Začátky cizinců nejsou lehké. Pomoc nacházejí u pracovníků Charity

Na Odbor azylové a migrační politiky vstupuje pan Sergej z Ukrajiny. Přišel nahlásit změnu adresy a informovat se, co vše je potřeba, aby jeho dcera mohla studovat v České republice. Vidí zde pro ni lepší budoucnost. Interkulturní pracovnice Taťjana Šeráková, která pomáhá cizincům na tomto místě již čtvrtým rokem, mu dává informace o podání žádosti, vysvětluje nutnost překladu dokumentů, zajištění ubytování apod...

"Pomáháme cizincům z celého světa," vysvětlovala dětem Taťjana Šeráková z Poradny pro cizince

„Děti, co myslíte, proč lidé odcházejí ze své vlasti?“ zeptala se Taťjana Šeráková z Diecézní charity ČB hned na úvod žáků 6. – 9. třídy ZŠ Waldorfská v Českých Budějovicích. Na začátku letošního března se zde konal tzv. projektový týden a část dětí se zaměřovala na téma Výchova k občanství.

Studenti Lékařské fakulty MU obdrželi cenu Brána k druhým za pomoc uprchlíkům

Cenu studenti obdrželi za dobrovolnický skupinový počin!  Dohromady 17 studentů se aktivně zapojilo do letní mise Diecézní charity Brno na pomoc uprchlíkům v Řecku. Celkem tak společně odpracovali přes 300 hodin a poskytli zdravotní péči více než 1500 lidem.