Program FEAD

Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám

Pomoc migrantům a uprchlíkům nejen na území České republiky

Foto: Jindřich Štreit.

Charita ČR nabízí pomoc cizincům, kteří se ocitli v nouzi či v situaci, kterou sami nedokáží řešit. Mezi nejčastější potíže patří otázky pobytového režimu, stejně jako sociální zabezpečení, zdravotní péče nebo pomoc s hledáním ubytování, zaměstnání a možností vzdělávání.

Služby poskytující pomoc migrantům a uprchlíkům v nouzi jsou součástí české charitní sítě již od roku 1992. Charity kladou zvláštní důraz na integrační aktivity, které migrantům a uprchlíkům pomáhají začlenit se do české společnosti.

Poradenství

Základem je poskytování bezplatných služeb odborného sociálního a právního poradenství. Tyto služby jsou poskytovány ambulantní a terénní formou na základě principů občanského poradenství: bezplatně, nezávisle, nestranně a diskrétně.

Migrační poradny:

V roce 2014 poskytly poradny služby odborného sociálního a právního poradenství celkem 6 229 klientům z různých zemí.

Telefonická infolinka

v mongolském jazyce

ve vietnamském jazyce

Další aktivity

Z výstavy Jsme ze stejné planetyVedle poradenství, jazykové asistence a integračních aktivit se Charita ČR zaměřuje také na informování široké veřejnosti o situaci cizinců u nás.

Projekt Pozitivní obraz cizince v ČR

Výstava Jsme ze stejné planety

Migrační koordinátorka CHČR:
Martina Tomanová: martina.tomanova@charita.cz, tel.: 296 243 352; 731 646 938.

Studenti Lékařské fakulty MU obdrželi cenu Brána k druhým za pomoc uprchlíkům

Cenu studenti obdrželi za dobrovolnický skupinový počin!  Dohromady 17 studentů se aktivně zapojilo do letní mise Diecézní charity Brno na pomoc uprchlíkům v Řecku. Celkem tak společně odpracovali přes 300 hodin a poskytli zdravotní péči více než 1500 lidem.

Pro dvě desítky dětí připravili vánoční besídku lidé z okruhu Poradny pro cizince a migranty

Přišlo na 25 dětí, které doprovázeli rodiče. Některé děti byly dle zvyklostí své země oblečeny do kostýmů a tak se zde objevila třeba Červená Karkulka nebo Santa Klaus. Více zajímavostí a obrázky z besídky naleznete v tomto článku.

Pozvánka na Vánoční besídku

Srdečně zveme děti současných i bývalých klientů českobudějovické Poradny pro cizince a migranty, jejich kamarády a rodiče na Vánoční besídku. Koná se ve čtvrtek 8. prosince 2016 v 16 hodin. Více informací v tomto článku.

Celý svět pod jednou střechou na hradeckém Setkání národů

Dvacet tři zemí z celého světa představilo svou kulturu, tradice i kuchyni na přátelském Setkání národů, které už počtvrté uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové s partnery 10. 11. v hradeckém Adalbertinu. Nejvíce si publikum získali jihoameričtí indiáni ze skupiny Chayag a také bezprostřední student Michel ze Sýrie. Záštitu nad akcí letos převzal primátor města Hradec Králové MUDr. Zdeněk Fink, který také přivítal žáky a studenty škol na slavnostním zahájení.

Celý svět pod jednou střechou nabídne hradecký festival Setkání národů

Desítky cizokrajných kultur z celého světa se představí na tradičním Setkání národů ve čtvrtek 10. 11. v hradeckém Adalbertinu. Můžete se těšit na vystoupení jihoamerických indiánů z oblíbené skupiny Chayag, ukázky národních oděvů i etnické ochutnávky. Španělské flamenco zatančí soubor La Pasión. V programu vystoupí také muzikanti původem z Itálie, Ruska, Ukrajiny, Arménie, Vietnamu, Sýrie a dalších zemí. Festival doprovodí výstava výtvarných prací cizinců a žáků ZUŠ Habrmanova. Záštitu nad akcí převzal primátor Hradce Králové MUDr. Zdeněk Fink.

Charita se nadále stará o uprchlíky v Řecku

Charita ČR - Diecézní charita Brno nadále pomáhá uprchlíkům v Řecku. Momentálně se zde jejich počet odhaduje okolo 80 tisíc. Doposud byla pomoc zaměřena na dodávky materiálního vybavení, především zdravotnického materiálu a ve spolupráci s Masarykovou univerzitou na vysílání dobrovolných týmů zdravotníků. Nyní chce Charita podpořit partnera Caritas Řecko a umožnit mu zaměstnání dalšího pracovníka na koordinaci humanitární pomoci.

Pomáhat lidem se má všude, kde je potřeba, říká fotograf humanitární pomoci

Richard Bouda (38) je speleolog, učitel bojového umění Aikibudo, ale také fotograf. Kromě dokumentování jeskynních vědeckých průzkumů doprovází rovněž mnohé humanitární aktivity Diecézní charity Brno. Jeho poslední fotografické projekty vznikly na balkánské uprchlické cestě. Nedávno se vrátil také z cesty na východ Ukrajiny, kam Charita doručovala finanční pomoc.

Hradecké Dny ukrajinské kultury nabídnou folklór i tvůrčí workshopy

Návštěvníky čeká tematický plenér v přírodě pro malíře a studenty, výstava a umělecké workshopy, autorské čtení pohádky nebo koncerty ve dnech od 20. 9. do 3. 10. Na vernisáži 26. 9. ve 14 hod. v KC Aldis výtvarníci z Ukrajiny také předají zástupcům hradecké Fakultní nemocnice umělecké dílo ze skla jako poděkování za léčbu malé Tatjany, která se u nás léčila z válečného zranění v projektu Medevac. Pořádají Regionální ukrajinský spolek ve Východních Čechách a Integrační centrum pro cizince Diecézní charity HK pod záštitou náměstkyně primátora Ing. Anny Maclové.

Vedoucí poradny Celsuz na ČT o charitních integračních službách pro uprchlíky

Veronika Imrichová, vedoucí brněnské charitní poradny Celsuz, která slouží jak českým občanům, tak cizincům na území ČR, vysvětlovala ve zpravodajství ČT, jak charitní služby pro uprchlíky s mezinárodní ocharnou fungují.

Studenti medicíny děkují za praxi mezi uprchlíky v Aténách

Celé léto pomáhali studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity uprchlíkům v Řecku prostřednictvím Diecézní charity Brno. Vystřídalo se zde celkem 5 skupin studentů, které ošetřili několik stovek pacientů. Zveřejňujeme jejich reakci.