V neděli 20. června si připomínáme Světový den uprchlíků
20. června 2021 Ze zahraničí

V neděli 20. června si připomínáme Světový den uprchlíků

Uprchlík je člověk, který nedobrovolně opustil svoji rodnou zem nebo stát, ve kterém žil. Nejčastějším důvodem, proč lidé opouštějí své domovy, jsou dlouhotrvající válečné konflikty. Když se město, ve kterém žijete, stane terčem bombových útoků, nezbývá vám nic jiného než sbalit nejdůležitější věci pro přežití, vzít rodinu a utéct do bezpečí.

U příležitosti tohoto dne chceme vyzývat k solidaritě s uprchlíky. Ačkoliv v České republice je jen málo těch, kteří o azyl žádají, a ještě méně těch, kterým je mezinárodní ochrana udělena, v Charitě Česká republika nestojíme stranou a pomáháme potřebným. Poskytujeme jim zejména služby odborného sociálního a právního poradenství a v ubytovacích zařízeních Ministerstva vnitra provozujeme sociální šatník a hudební a šicí dílny.

Protože až 90 % uprchlíků zůstává v zemích blízkých zemi původu, pomáháme například i v Zambii, kde momentálně žije přes 80 tisíc uprchlíků a vnitřně vysídlených osob. Většina z nich má velmi omezené množství vlastní obživy kvůli přísným vládním restrikcím a podmínkám v místech, kde se uprchlické tábory nacházejí. V Zambii se proto zaměřujeme na zabezpečení vzdělání pro uprchlíky, včetně přístupu k univerzitním stipendiím, a na podporu soběstačnosti skrze farmaření.

Caritas Internationalis

• Pokud vás zajímá, jak nyní vypadá situace na takzvané balkánské trase, tedy v zemích, kudy migranti a uprchlíci procházejí při své často marné snaze dostat se do Evropy a požádat o azyl, podívejte se na dokumentární film našich kolegů z Charity Slovinsko.
  • Ke Světovému dni uprchlíků vydala prohlášení také naše zastřešující organizace Caritas Europa. Můžete si ho přečíst v originálním znění.
  • Jiný pohled na uprchlíky v Česku vám možná přinese Abdul – první úspěšný absolvent programu Skills for Employment od IKEA. Abdul provozoval v Sýrii spolu s manželkou vlastní firmu na nábytek, kvůli vojně však museli všechno opustit a začít jinde znovu. Útočiště našli právě v Česku, kde Abdul rozbíhá svou novou kariéru. Podívejte se na jeho příběh.