Daruj trvalou změnu

Nejúčinnější podpora je ta, která lidem přináší dlouhodobý prospěch a pomáhá jim řešit situaci samostatně. Symbolická myšlenka „nedarovat rybu, ale naučit rybařit“ představuje řešení, které jim pomůže zítra, pozítří i za rok. Jde především o zajištění stálého zdroje obživy a vlastní střechy nad hlavou. Darujte na projekty, které lidem přinesou trvalou a pozitivní změnu života k lepšímu.

Darujte o Vánocích dvojnásobnou radost

Certifikát

Podpořte naše rozvojové projekty, které učí vzít život do vlastních rukou lidi, kteří neměli štěstí. Dárkový certifikát udělá radost Vašim blízkým pod stromečkem.

Jak na to?

Přispějte na Vánoční trvalku, vyplňte formulář, dárkový certifikát Vám zašleme e-mailem. Poslední žádosti o certifikát vyřídíme 22. 12.

Žádost o certifikát

Podpořte trvalou změnu

Bankovním převodem nebo kartou

Převodem na sbírkový účet

VS 444

QR kódem

QR kod

Příběhy pomoci

Annie Bibianne ořez

Znovu na startovní čáře

Unikly jsme v tu noc, kdy unesli mého manžela. Už jsem ho nikdy neviděla,“ popisuje Annie, která se svou sestrou Bibiane uprchla z Demokratické republiky Kongo před ozbrojenými rebely. Ti nejprve zavraždili Bibianina manžela, o pár dní později unesli obě sestry i muže Annie. „Odvezli nás do buše. Mě a mou sestru znásilnili, zatímco mého švagra mučili,“ vzpomíná Bibiane.

Po třídenní cestě na lodi dorazily do Zambie. Cestou se jim v tlačenici ztratily dvě děti. Tím útrapy neskončily. „V Zambii jsme nedokázaly platit ani nájem,“ vysvětlují sestry. Charita poskytla ženám grant na podporu podnikání. „Peníze jsme použily na nákup udírny a zahájily jsme naši malou živnost s prodejem uzených ryb,“ popisují dnes již úspěšné živnostnice.

Naděje pro Iráčany bez střechy nad hlavou

Cítit se jako doma

Kvůli válce musel Rashid opustit svůj domov i prosperující hospodářství v iráckém Sindžáru. Ani po sedmi letech se ale nemůže jeho rodina vrátit domů a donedávna jim chybělo i to nejzákladnější – střecha nad hlavou. „Naše situace byla velmi kritická," říká Rashid. „Dělal jsem, co se dalo, abych mohl najít vhodné místo a postavit pro svoji rodinu nějaký trvalejší přístřešek.”

To se díky pomoci Charity podařilo a Rashidova rodina má konečně místo, kde mohou složit hlavu. „Je to poprvé, co se cítím jako doma,“ svěřuje se Rashid. „Mám manželku a dceru, které jsou zdravotně postižené, a jsem proto rád, že jim mohu poskytnout bezpečný a důstojný život.“

Pan Bufinda peče chleba v uprchlickém táboře v Zambii

Postavit se na vlastní nohy

Bunfinda pochází z Demokratické republiky Kongo, odkud ale uprchl před devastující válkou do Zambie. Nyní žije i se svou rodinou v uprchlickém táboře. Jako nově příchozí získal základní potřeby - plachtu na stavbu přístřešku, pár kousků nádobí a drobný příspěvek. „Potřeboval jsem se ale postavit na vlastní nohy a postarat se o svoji rodinu,” svěřil se Bunfinda.

A právě v tom uprchlíkům pomáháme. Díky drobnému grantu a školení se Bunfindovi podařilo rozjet vlastní podnikání. V táboře peče a prodává chleba a krom toho také šije oblečení. „Charita nám podá pomocnou ruku a učí nás používat vlastní hlavu. Díky tomu můžeme zlepšit naše živobytí,“ říká vděčně Bunfinda.