Daruj trvalou změnu

Nejúčinnější podpora je ta, která lidem přináší dlouhodobý prospěch a pomáhá jim řešit situaci samostatně. Symbolická myšlenka „nedarovat rybu, ale naučit rybařit“ představuje řešení, které jim pomůže zítra, pozítří i za rok. Jde především o zajištění stálého zdroje obživy a vlastní střechy nad hlavou. Darujte na projekty, které lidem přinesou trvalou a pozitivní změnu života k lepšímu.

Podpořte trvalou změnu

Bankovním převodem nebo kartou

Převodem na sbírkový účet

VS 444

QR kódem

QR kod

Příběhy pomoci

Annie Bibianne ořez

Znovu na startovní čáře

Unikly jsme v tu noc, kdy unesli mého manžela. Už jsem ho nikdy neviděla,“ popisuje Annie, která se svou sestrou Bibiane uprchla z Demokratické republiky Kongo před ozbrojenými rebely. Ti nejprve zavraždili Bibianina manžela, o pár dní později unesli obě sestry i muže Annie. „Odvezli nás do buše. Mě a mou sestru znásilnili, zatímco mého švagra mučili,“ vzpomíná Bibiane.

Po třídenní cestě na lodi dorazily do Zambie. Cestou se jim v tlačenici ztratily dvě děti. Tím útrapy neskončily. „V Zambii jsme nedokázaly platit ani nájem,“ vysvětlují sestry. Charita poskytla ženám grant na podporu podnikání. „Peníze jsme použily na nákup udírny a zahájily jsme naši malou živnost s prodejem uzených ryb,“ popisují dnes již úspěšné živnostnice.

Naděje pro Iráčany bez střechy nad hlavou

Cítit se jako doma

Kvůli válce musel Rashid opustit svůj domov i prosperující hospodářství v iráckém Sindžáru. Ani po sedmi letech se ale nemůže jeho rodina vrátit domů a donedávna jim chybělo i to nejzákladnější – střecha nad hlavou. „Naše situace byla velmi kritická," říká Rashid. „Dělal jsem, co se dalo, abych mohl najít vhodné místo a postavit pro svoji rodinu nějaký trvalejší přístřešek.”

To se díky pomoci Charity podařilo a Rashidova rodina má konečně místo, kde mohou složit hlavu. „Je to poprvé, co se cítím jako doma,“ svěřuje se Rashid. „Mám manželku a dceru, které jsou zdravotně postižené, a jsem proto rád, že jim mohu poskytnout bezpečný a důstojný život.“

Pan Bufinda peče chleba v uprchlickém táboře v Zambii

Postavit se na vlastní nohy

Bunfinda pochází z Demokratické republiky Kongo, odkud ale uprchl před devastující válkou do Zambie. Nyní žije i se svou rodinou v uprchlickém táboře. Jako nově příchozí získal základní potřeby - plachtu na stavbu přístřešku, pár kousků nádobí a drobný příspěvek. „Potřeboval jsem se ale postavit na vlastní nohy a postarat se o svoji rodinu,” svěřil se Bunfinda.

A právě v tom uprchlíkům pomáháme. Díky drobnému grantu a školení se Bunfindovi podařilo rozjet vlastní podnikání. V táboře peče a prodává chleba a krom toho také šije oblečení. „Charita nám podá pomocnou ruku a učí nás používat vlastní hlavu. Díky tomu můžeme zlepšit naše živobytí,“ říká vděčně Bunfinda.