Charita pro Libanon

Hlavní město země, kterou v posledních desetiletích drtí hluboká hospodářská krize, postihlo po koronavirové epidemii další zdrcující neštěstí v podobě mohutné exploze, k níž došlo 4. srpna. Zničené nebo poškozené domy, přeplněné nemocnice a hlavně desítky předčasně ukončených životů – to byla bilance prvních hodin, která zdaleka nepostihuje obrovský rozsah katastrofy. Vyhlásili jsme proto veřejnou sbírku na pomoc Libanonu, na jejíž konto lidé do dnešního dne darovali zhruba 2 miliony korun.

Sbírka pro Libanon, Caritas Swiss

Za vaši pomoc jménem potřebných z celého srdce děkujeme!
Dar můžete poukázat několika způsoby:

Bankovním převodem nebo kartou

DARUJTE HNED

Převodem na sbírkový účet

VS 129

Jednorázovou DMS

na číslo 87 777

ve tvaru

DMS CHARITAPOMOC
30, 60 nebo 90

lbn lbn

Jakou formu má naše pomoc Libanonu

Charita Česká republika nejprve přispěla na okamžitou pomoc, kterou na místě poskytuje Charita Libanon zejména v podobě jídla a základních potřeb pro ty nejpostiženější, ale také formou zdravotní pomoci včetně nákupu potřebných léků. Poukázané peníze pocházely mimo jiné z příspěvků drobných dárců do Tříkrálové sbírky.

Kromě toho jsme se spolu s několika humanitárními organizacemi okamžitě zapojili do práce na dlouhodobějším projektu s celkovým rozpočtem 1,8 milionu eur, k jehož financování přispěje i výtěžek naší Sbírky pro Libanon. Projekt koordinovaný Charitou Švýcarsko bude probíhat do dubna 2021 a je zaměřen na pomoc postiženým rodinám s obnovou poškozených obydlí, na zajištění potravin a věcí každodenní potřeby a na psychosociální pomoc těm, kteří se vyrovnávají s následky traumatického zážitku.

V obou případech jdou peníze z České republiky přímo neziskovým organizacím v místě neštěstí a režijní náklady nepřesáhnou podle zákona o veřejných sbírkách 5 procent.

Charita Švýcarsko

Jak můžete pomoci vy

Naše sbírka Charita pro Libanon sestává z darů mnoha drobných dárců, kteří pošlou na účet třeba 20 korun, případně pošlou dárcovskou SMS (ta nejnižší je za 30 Kč); když se tyto zdánlivě „malé“ dary sečtou, bývá z toho na konci ohromující suma... Přesto chápeme, že ne každý dobrý člověk disponuje finančními prostředky, které může postrádat, a proto jsme vděčni za každou nabídku. Charita Česká republika bohužel nemá možnost transportovat do Libanonu věcné dary, proto shromažďuje peníze a prostřednictvím partnerských organizací bude financovat pomoc přímo v místě. Pokud chcete nabídnout oblečení, deky a podobně, i tyto dary určitě najdou využití – ovšem doma, v České republice. Můžete zkvalitnit život lidem bez domova, v obtížné situaci, maminkám s dětmi v azylových domech a podobně. Když se obrátíte na nejbližší Charitu v místě vašeho bydliště, určitě vám poradí, jak nejlépe s vaším darem naložit. Adresář Charit najdete na našem webu www.charita.cz.

Koronavirová krize prokázala, že nejsme slepí ani hluší k neštěstí, které postihlo druhé. Proto věříme, že dokážeme účinně pomoci i nyní. Dokazuje to ostatně částka téměř 2 miliony korun, kterou už převážně drobní dárci poslali ve prospěch sbírky do začátku září. Děkujeme!

Charita pro Libanon: Opravy domů i dodávky potravin v Bejrútu
24. září 2020 Ze zahraničí

Charita pro Libanon: Opravy domů i dodávky potravin v Bejrútu

V srpnu otřásla ničivá exploze libanonským Bejrútem a zasáhla do životů stovek tisíc lidí. Charita Česká republika ihned poslala na pomoc přes 260 tisíc korun z krizového fondu a vyhlásila veřejnou sbírku, ve které se vybralo přes 2 miliony korun. Všem dárcům velmi děkujeme za rychlou pomoc obětem.

Začal projekt na pomoc obětem exploze v Bejrútu, na němž se podílí Charita Česká republika
3. září 2020 Ze zahraničí

Při srpnovém výbuchu v bejrútském přístavu zahynulo přes 180 lidí a téměř 6000 jich bylo zraněno. Humanitární organizace během několika týdnů připravily projekt na pomoc obětem. Podílejí se na něm i čeští dárci, kteří prostřednictvím Charity Česká republika věnovali téměř 2 miliony korun. Celkový rozpočet projektu činí 1,8 milionu eur.

Pomoc obětem bejrútské exploze: Ta solidarita je ohromující, říká charitní pracovnice Nadiya
19. srpna 2020 Ze zahraničí

V okamžiku ničivého výbuchu v hustě obydlené oblasti Bejrútu byla šestadvacetiletá Nadiya Ibrahim naštěstí v bezpečné vzdálenosti ve svém rodném městě Machghara, vzdáleném asi 80 kilometrů od libanonské metropole. „Měla jsem velké štěstí, že jsem tady v tu chvíli nebyla. Naše kancelář v Bejrútu byla hodně poškozená, ale už se nám to tu podařilo uklidit a závady opravit. Když ale stojíte venku, uprostřed toho všeho zmaru, je to mnohem horší,“ říká pracovnice Charity Švýcarsko, jejíž činnost stejně jako práci všech našich ostatních kolegů z celého světa připomíná dnešní svátek – Světový den humanitárních pracovníků.

Charitní organizace připravily projekt první fáze pomoci postiženým rodinám v Bejrútu
19. srpna 2020 Ze zahraničí

Projekt na pomoc obětem exploze v Bejrútu, zaměřený na zajištění základních životních potřeb postižených rodin v nejbližších měsících, je v základních rysech hotov. Kromě dalších charitních organizací se na něm bude podílet i Charita Česká republika. Pomoc začne proudit lidem v nouzi na přelomu srpna a září.

Modlím se a držím pěsti Libanoncům, říká Češka, pro niž je země druhým domovem
18. srpna 2020 Ze zahraničí

Modlím se a držím pěsti Libanoncům, říká Češka, pro niž je země druhým domovem

Bronislava Barošová pochází z Čech, ale Libanon je pro ni druhý domov. V rozhovoru pro Charitu líčí, jak nedávná exploze zasáhla rodinu a známé, a popisuje aktuální situaci v Bejrútu.