Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Přibývá lidí využívajících služby nocleháren. Charita je připravena na zimu

Olomouc – Ačkoliv letošní zima zatím doposud připomínala spíše jarní období, noclehárny v Charitě Olomouc jsou už od září téměř každý den plné. Středisko Samaritán eviduje v pořadníku až 100 žádostí o službu Azylový dům, a to i přes skutečnost, že letos nově otevřený Domov sv. Anežky na Svatém Kopečku zčásti odlehčil počtu potřebných lidí bez zázemí. Charita Olomouc vyhlásila sbírku Krajíc chleba pro chudé a sbírku spacích pytlů, karimatek a dek.

S bolestí v srdci se loučíme s Teou

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás opustila naše drahá kamarádka a skvělá spolupracovnice Tea Tihounová (†39), vedoucí mise v Zambii. Tea zemřela v pondělí 12. 11. večer v nemocnici v Lusace na následky náhlé závažné nemoci.

Přes poznání odlišného si jsme blíž, ukázalo hradecké Setkání národů

Letošní ročník festivalu Setkání národů potvrdil, že přes poznání odlišného si lidé různých kultur dokáží více porozumět. Svou národní hudbu, tanec, umění i kuchyni na festivale v hradeckém Adalbertinu v úterý 13. 11. představily téměř tři desítky zemí. Návštěvníci ocenili především možnost bezprostředního setkání s cizinci, kteří žijí mezi námi, a také jejich bohatou prezentaci. Akci už pošesté uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové spolu s partnery a záštitu opět převzal primátor města Hradec Králové.

Světový den chudých: Slyšme volání lidí na okraji!

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze „spořádané“ společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých (18. 11.) je pro nás příležitostí slyšet „volání“ chudých a dát jim najevo svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.

Vánoční balíčky pro Ukrajinu: zbývá obdarovat posledních 37 dětí

Vladovu rodinu poznamenal válečný konflikt na východě Ukrajiny, kam narukoval jeho otec. Mnozí muži se vracejí z bojů zpět domů traumatizovaní, proto se Vladova rodina rozpadla. Jednou z chlapcových radostí je fotbal. Fotbalový míč, dres a další věci zabalila loni chlapci do vánočního balíčku rodina z Olomoucka. „Jé, Manchester United! Duže djakuju,“ byl Vlad nadšený. Dárci se trefili do černého, přesto chlapce potěšilo ještě něco víc. „Důležité je, že někdo chce druhému udělat radost. Budu se učit česky a příště dárcům pošlu pozdrav v češtině,“ dodal tehdy třináctiletý Vlad. Arcidiecézní Charita Olomouc dopravuje dárky na Ukrajinu každý rok, letos má na seznamu 414 dětí. Čeští dárci si už většinu rozebrali k obdarování, zbývá posledních 37 dětí.

Na Setkání národů představí svou zemi cizinci, kteří žijí mezi námi

Přehlídku cizokrajné hudby, tance, umění i kuchyně, ale také etnické workshopy a výstavy, to vše můžete zažít na letošním festivalu Setkání národů v úterý 13. listopadu v hradeckém Adalbertinu. Poprvé se budou prezentovat Argentina, Venezuela, Francie nebo Slovinsko. V programu vystoupí indiánská skupina Chayag z Ekvádoru, tanečník Gerandy z Kuby, hudebník Camara z  africké Guineje a interpreti ze Sýrie, Vietnamu i dalších zemí. Festival doprovodí také výstava příběhů z africké osady Mayukwayukwa v Zambii, kde pomáhá i Charita ČR.

Národní potravinová sbírka dá lidem možnost projevit solidaritu s potřebnými

Šestý ročník Národní potravinové sbírky proběhne v sobotu 10. listopadu 2018 od 8 do 18 hodin ve více jak 680 supermarketech v celé České republice . Zde může každý nakoupit a následně darovat trvanlivé potraviny a drogistické zboží. Charita Česká republika je oficiálním partnerem této sbírky, které se v regionech tradičně zúčastní řada místních Charit.

Marie Jakubíková: Když je někomu zle a on chce, snaží se dál… To oceňuji

Veselí nad Moravou - Péče o nemocné a staré, pomáhání lidem bez domova, šití panenek pro kojence, sbírání kol pro Afriku a další dobrovolnictví ve volném čase. To vše zvládá sedmašedesátiletá Marie Jakubíková z Veselí nad Moravou. Na konci října obdržela Cenu Charity. Přestože je už v důchodě, Charita se o ni může stále opřít. „Nejedu už na plný plyn, jen pomáhám, když mě zrovna potřebují,“ zůstává oceněná pečovatelka skromná...

Národní potravinová sbírka v pražské arcidiecézi: Darujte jídlo těm, kterým schází

Šestý ročník Národní potravinové sbírky proběhne v sobotu 10. listopadu ve stovkách supermarketů v celé České republice. Oficiálním partnerem sbírky je Charita Česká republika. Ta prostřednictvím Arcidiecézní charity Praha a farních Charit v pražské arcidiecézi zajišťuje sbírku ve více než deseti supermarketech v Praze a okolí.

Více času na práci nebo říct kvalifikované „ne“, vzkazují koordinátoři dobrovoníků

Olomouc - Jak vylepšit práci s dobrovolníky? A jak mohou dobrovolníci pomoci při mimořádných událostech? Nejen nad tím se zamýšleli ve středu 31. října koordinátoři dobrovolníků z Charit Olomouckého a částečně Zlínského, Pardubického a Jihomoravského kraje. Do Olomouce jich dorazila diskutovat necelá třicítka. Většina z nich by potřebovala na práci s dobrovolníky lepší podmínky, například více času...

Napište nám!

DotazNenašli jste na webu potřebné informace?
Máte pro nás vzkaz?

Napište nám!