Migrace není zločin
19. června 2015 Z domova

Migrace není zločin

Caritas Europa (CE) vyzývá Evropskou Unii, aby se držela svých hodnot a ukázala zbytku světa, že Evropa bere lidská práva vážně.

Evropská Rada pro spravedlnost a vnitřní věci (JHA) se 16. června sešla  k debatě o nové migrační agendě EU předložené na mimořádném zasedání Rady dne 23. dubna, kde proběhl pokus o vytvoření nové strategické vize pro problematiku migrace na území Evropské unie. Dopis CE a CI zaslaný k této příležitosti - v angličtině a překlad v češtině.

Caritas Europa s lítostí sleduje, jak těžké je pro členské státy EU najít společnou a účinnou odpověď na vlny uprchlíků i na současnou humanitární krizi ve Středozemním moři.

Tento postoj znamená, že migranti a uprchlíci – ženy, děti i muži – jsou bráni jako rukojmí a jsou nadále pronásledováni. Migrace není zločin. Naopak, opuštění jakékoli země a hledání mezinárodní ochrany je lidským právem uznaným dle mezinárodního zákoníku.

Caritas Europa (CE) připomíná svůj dopis Evropské komisi o naléhavé potřebě otevřít legální a bezpečné cesty pro migranty a uprchlíky vstupující na území Evropské unie (dokument v anglickém znění), po kterých CE již roky volá.