Povodňový zpravodaj 20 let poté přitahuje spoustu čtenářů

Olomouc - „Přišli jsme si pro povodňový zpravodaj. A nedáte mi ještě další výtisk, pro sousedku – víte?“ Paní děkuje a ukládá oba výtisky do tašky. Vyprovázíme ji do dvora a tam už čeká další čtenář. Dveře od Arcidiecézní charity Olomouc se od pondělního rána netrhly. V ten den odpoledne totiž měli do ulic Olomouce vyrazit kameloti a rozdávat kolemjdoucím speciál 20 let poté, který obsahuje články a fotografie vydávané v prvních dnech záplav roku 1997. Charita tímto způsobem připomněla záplavy na Moravě – katastrofu, jakou Česká republika dosud nepamatuje.

Povodně - 20 let poté. Charita vyšle do ulic kameloty.

Červenec 1997 Troubky. Foto: Jiří Kopáč

Dne 10. července 1997, Olomouc je zaplavená. Ve většině částech města nejde proud, nefungují telefony, jsou zastaveny dodávky plynu a někde i vody. Lidem uvězněným v panelácích a na sídlištích chybí kromě potravin a pitné vody také jakékoliv informace. Místní tisk nevychází. „Povodňový zpravodaj“ vymyslí na Charitě v půl čtvrté ráno. Kolem sedmé mají zajištěnou nezatopenou tiskárnu a v podvečer rozvážejí autem i na loďkách prvních 5000 výtisků zpravodaje. Stejné zprávy i snímky si Olomoučtí pročtou a prohlédnou i v pondělí 20 let poté - 10. července 2017. V ulicích města jim povodňový speciál rozdají kameloti.

Stopy za námi aneb 20 let Hospice Anežky České

8. prosince uplyne 20 let od otevření prvního českého lůžkového hospice - Hospice Anežky České v Červeném Kostelci, který už posloužil více než 7 600 nemocným. Tehdy to byl začátek nové éry v kvalitě péče o terminálně nemocné v ČR. Dnes Oblastní charita Červený Kostelec poskytuje pátým rokem také péči mobilního hospice a ambulance paliativní péče. V pondělí 7. 12. od 13 do 17 hod. se u příležitosti 20. jubilea uskuteční Den otevřených dveří s možností prohlídky hospice s výkladem.

Unita oslaví 30 let pečení hostií

Kulaté výročí pečení hostií v Bílé Vodě oslaví Unita v úterý 28. dubna 2015. Oslavy začnou v 10:00 ve farním kostele mší svatou, následovat bude představení činnosti a prohlídka provozu.

Publikace poodhaluje střípky z dějin sociální péče v první polovině minulého století v Olomouci

Olomoucké nakladatelství a vydavatelství Memoria Olomouc vydalo ve spolupráci s Charitou Olomouc publikaci mapující sociální péči v prvních desetiletích dvacátého století ve městě Olomouci. Drobná publikace s názvem „Chudých budete mít vždy mezi sebou. Olomoucké domy milosrdenství v první polovině 20. století“ (Olomouc 2014) podává vůbec poprvé ucelený pohled na chod olomouckého spolku Útulna sv. Alžběty v Olomouci, jehož iniciátorem a současně hlavním zakladatelem byl kapucín P. Hubert Ettl OFMCap. (1850-1920).

Historici připravují konferenci o chudinské péči

„Chudé budete mít mezi sebou stále“ • Od charity k sociální politice ve městech 18.–20. století takové bude téma mezinárodní konference, kterou připravuje na začátek října 2013 Archiv hlavního města Prahy.

Charita u nás v letech 1919-2000 (souhrn)

Přehledně o historii Charity s odkazy na další podrobné články.

Názvy organizace a vedoucí představitelé 1990-2012

Přehled názvů, pod kterými Charita fungovala od r. 1990. Seznam prezidentů a ředitelů/sekretářů.

Naše Charita (1922)

Text P. Ludvíka Bláhy, prvního ředitele Charity olomoucké arcidiecéze, byl převzat z díla Rodinná katolická čítanka, vyd. v Edici Obrození v Novém Jičíně 1922. Text byl ponechány v původním znění.

Z historie Charity na Moravě (1. část)

Organizování charitní činnosti na Moravě započalo bzry po konci I. světové války - v době, kdy byl olomouckým arcibiskupem dr. Antonín Cyril Stojan.

Aktuální výtěžek
112 263 516 Kč

Rozpečetěno pokladniček

Zobrazit podrobné výsledky z celé ČR

Napište nám!

DotazNenašli jste na webu potřebné informace?
Máte pro nás vzkaz?

Napište nám!