Program FEAD

Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám

Sociální pracovníci požadují změnu novely zákona o úpadku

Kulatý stůl v pražské Máchově ulici (13. 5. 2016)

Na třicet pracovníků z neziskových organizací se 13.května u kulatého stolu shodlo na tom, že navržený zákon o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) má četné nedostatky, které ve svém důsledku mohou poškodit klienty odborných sociálních poraden. Kvůli navrženým legislativním úpravám hrozí mnoha těmto poradnám  výrazné omezení činnosti, některým možná i zánik. Tato situace by měla velký dopad na osoby, které potřebují oddlužit a na vývoj stavu chudoby u nás.

Nespravedlivý systém financování sociálních služeb poškozuje celou naši společnost

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Ačkoli se stále více našich spoluobčanů dostává z důvodu stáří, nemoci či kvůli ztrátě zaměstnání, dluhům a rozvodu manželství do tíživé životní situace, nejsou neziskové organizace, které jim z osobních trablů pomáhají, sami řádně zabezpečeny a jejich zaměstnanci žijí často v napětí a nejistotě. Na tento rozpor, zapříčiněný současným dotačním systémem, upozornil 3. března ředitel Charity ČR Lukáš Curylo při setkání s premiérem České republiky Bohuslavem Sobotkou.

Caritas Cares 2015: česká Charita hodnotí sociální situaci u nás

Charita Česká republika představila „českou“ národní zprávu o sociální situaci za loňský rok. Tato „Caritas Cares - Národní zpráva za ČR“ prezentuje pohled na stav chudoby u nás z úrovně „grassroot organizace“ a apeluje na žádoucí změny v sociálním systému.

Vyjádření Katolické Charity Francie k událostem 13. listopadu

Charita Francie (Secours Catholique Caritas France) vydala prohlášení k pařížské tragédii z pátku 13. listopadu 2015. Přihlásila se v něm k projevům arcibiskupa z Marseille, Georga Pontiera, a pařížského arcibiskupa, kardinála André Vingt-Trois. Věříme, že jejich moudrá slova naplní srdce i nás všech.

Setkání odborníků přineslo řadu připomínek k národní Strategii sociálního začleňování

Společnou řeč na poli práce s lidmi chudými a vyloučenými z běžné společnosti hledalo přes čtyřicet odborných zástupců neziskových organizací, které pracují v sociální oblasti, a zástupci úřadu vlády a státní správy. Společně diskutovali nad zněním zastřešujícího dokumentu, národní Strategie sociálního začleňování 2014–2020.

Caritas Europa varuje: samotný ekonomický růst nestačí

Iustrační snímek (z akce Noc venku v Brně) Richard Bouda

Charita ČR, která se podílela v loňském roce na hodnocení Stínové zprávy Caritas Europa (CE) ke Strategii Evropa 2020, zveřejňujeme výzvu, kterou CE nedávno vydala k účastníkům Evropského summitu o ekonomických záležitostech. Výzva CE připomíná evropské závazky v boji proti chudobě.

Charita vítá gesto české vlády přijmout uprchlíky

Charita ČR vítá vstřícné gesto české vlády, kterým se vyjádřila pro přijetí několika set uprchlíků ze zemí rozvrácených válkou.

Přijímáme solidaritu s uprchlíky, říká Diecézní charita Brno

Diecézní charita Brno má dlouholetou a přímou zkušenost s komunikací a pomocí desítkám a stovkám lidí v nouzi, kteří přišli do České republiky hledat nový domov. Solidarita a empatie je nezbytný předpoklad účinné pomoci uprchlíkům >>>

Charita ČR odmítá návrh zákona o regulaci prostituce

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR se bude znovu zabývat návrhem zákona o regulaci prostituce, který předkládá Zastupitelstvo hlavního města Prahy. Tento návrh považujeme za špatný, a proto připomínáme naše nesouhlasné stanovisko, které jsme vydali již v červenci loňského roku. Předkládaný materiál však přes připomínky ze strany Charity ČR a některých dalších neziskových organizací a negativní stanovisko vlády a Petičního výboru nezaznamenal výrazných změn. Naše stanovisko proto považujeme za stále platné.

Zastavme další tragédie ve Středozemním moři!

Charita ČR se připojuje k Prohlášení Konsorcia neziskových organizací pracujících s migranty v ČR a vyjadřuje hlubokou soustrast s lidmi, kteří zahynuli při nebezpečné cestě do Evropy.