Jídlo pro všechny

Plýtvání s potravinami - stačí začít u sebeKaždý osmý člověk na světě trpí podvýživou, zároveň se ale třetina produkce potravin vyhodí nebo jiným způsobem zničí. A právě na problematiku plýtvání potravinami v České republice se Charita ČR zaměřila v kampani Jídlo pro všechny.

V roce 2014 vyšla Zpráva Jídlo v charitních zařízeních aneb zajištění práva na potraviny pojednávající mimo jiné o využití potravin darovaných různým charitním zařízením. O podobě kampaně v roce 2014 se můžete dočíst také zde.

Charita ČR nejen na podzim 2015:

Pro více informací o kampani Jídlo pro všechny můžete také navštívit následující stránky:

Charita se stala oficiálním partnerem Národní potravinové sbírky

Charita Česká republika, platforma Byznys pro společnost, Česká federace potravinových bank, NADĚJE a Armáda spásy ve čtvrtek 22. června podepsaly Memorandum o spolupráci v rámci příprav a realizace Národní potravinové sbírky 2017. Tímto aktem byly oficiálně zahájeny přípravy jejího letošního 5. ročníku, který se uskuteční 11. listopadu 2017.

Dvanáct tun z potravinové sbírky na jižní Moravě! Děkujeme!

V sobotu probíhala Národní potravinová sbírka. Diecézní charita Brno se zapojila v 8 supermarketech na jižní Moravě. Od dárců pro lidi v nouzi obdržela 12 tun potravin. Děkujeme!

Národní potravinová sbírka v supermarketech na jižní Moravě

V sobotu 12. listopadu potkají zákazníci ve čtyřech brněnských, dvou znojemských a po jednom hodonínském a břeclavském supermarketu dobrovolníky Diecézní charity Brno, kteří od nich budou příjmat darované potraviny pro klienty charitních služeb. Děkujeme všem, kteří se sbírky účastní.

Vstupenka na koncert za kilo mouky, olej nebo rýži. Česká potravina pomáhá

AKTUALIZOVÁNO - Václav Neckář a Bacily, Petr Bende, ATMO Music a Vašo Patejdl vystoupí v sobotu 3. září v areálu Korunní pevnůstky v rámci projektu Česká potravina pomáhá. Ministr zemědělství Marian Jurečka zve všechny rodiny s dětmi na nevšední odpoledne s programem pro celou rodinu. Součástí bude tzv. "Rodinný obchod", kam mohou návštěvníci přinést jakoukoli českou trvanlivou potravinu. Darované potraviny budou následně předány lidem ocitajícím se v nouzi. Charita Olomouc, Charita Zábřeh a Moravská Třebová se zapojily do projektu.

Národní potravinová sbírka opět rekordní, pomáhali také dobrovolníci Charit

Ve třetím ročníku Národní potravinové sbírky darovali nakupující i firmy rekordních 236 tun jídla. Skokanem roku je Královéhradecký kraj, kde se vybralo třikrát více potravin než loni. Akci pořádá Byznys pro společnost s Českou federací potravinových bank, Armádou spásy a dalšími partnery. Letos opět pomáhali zaměstnanci a dobrovolníci více než desítky našich Charit. Darované potraviny putují na pomoc matkám a dětem v azylových domech, handicapovaným nebo lidem bez domova v regionu.

Přes 15 tun potravin v Národní potravinové sbírce na jižní Moravě! Děkujeme!

Národní potravinová sbírka na jižní Moravě spolupořádaná Diecézní charitou Brno skončila velkým úspěchem, když hmotnost darovaných potravin přesáhla 15 tun. Loni to bylo necelých 12 tun. Tento výsledek je společným dílem dárců, dobrovolníků a zástupců supermarketů. Dary budou využity především pro lidi bez domova, pro maminky s dětmi v tísni nebo pro klienty sociálních poraden. Děkujeme všem, kteří letošní sbírku podpořili! Výsledky

Výsledky Národní potravinové sbírky v diecézi

Národní potravinová sbírka v Diecézi plzeňské překonala loňské výsledky. Diecézní charita Plzeň se zúčastnila sbírky jako člen Potravinových bank v Plzeňském a Karlovarském kraji. Zapojeni byli pracovníci a dobrovolníci Diecézní charity Plzeň, Městské charity Plzeň a oblastních a farních charit v Rokycanech, Klatovech, Domažlicích, Sušici, Karlových Varech, Chebu, Sokolově, Ostrově, Mariánských Lázních a Aši. NPS pořádá společnost Byznys pro společnost a zapojují se do ní obchodní řetězce v České republice.

Pařížská konference o klimatu COP21 – často kladené otázky

V Paříži proběhne konference o změnách klimatu.

Mezi 30. listopadem až 11. prosincem 2015 se v Paříži setkají světoví lídři, aby odsouhlasili nové dohody o změně klimatu. Zúčastní se také Caritas Internationalis, aby zde vyzvala k právně závazným dohodám prospěšným chudým a zranitelným, na něž důsledky změny klimatu dopadají nejvíce.

Charity se opět zapojí do Národní potravinové sbírky

Také letos se zaměstnanci a dobrovolníci našich Charit zapojí do Národní potravinové sbírky v sobotu 21. listopadu, kterou už potřetí pořádá organizace Byznys pro společnost s Českou federací potravinových bank, Armádou spásy a dalšími partnery v tuzemských obchodních centrech. Nákupem trvanlivých potravin ve vybraných obchodech zákazníci přispějí matkám a dětem v azylových domech, handicapovaným nebo lidem bez domova v regionu.

Univerzity zvou na přednášky zahraničních odborníků o „Právu na jídlo“

Martin Franz na Mendelově univerzitě v Brně (foto: Ondřej Suchánek).

Na partnerských univerzitách v České republice i v zahraničí probíhají v současnosti přednášky o Právu na jídlo, které v rámci aktivit EcoFair Trade zaštiťuje mimo jiné Charita ČR. Poslechnout si je mohou jak studenti, tak akademičtí pracovníci i zájemci z řad veřejnosti.