Zemřel podnikatel a mecenáš Jan Hradecký

Zakladatel firmy Botanicus dlouhodobě spolupracoval s Charitou ČR, která pro výrobu přírodní kosmetiky mj. zprostředkovala dovoz pačuli vypěstovaného zemědělci v Indonésii, kterou zasáhla v prosinci 2004 vlna tsunami. Spolu s manželkou Danou v Ostré u Lysé nad Labem vybudoval areál, který se stal místním centrem řemeslné výroby, botaniky i umění. Jejich firma Botanicus prodává přírodní kosmetiku přes síť franšízových obchodů v 17 zemích. Zakladatel firmy na přírodní kosmetiku zahynul při rallye v Namibii. Čest jeho památce!

Na zdraví Haiti: zdravotní kemp odhalil u Haiťanů vyrážky, záněty a problémy s trávením

Zdravotní kemp v Baie de Henne Foto: Jakub Kocián, Vít Kanyza

Baie de Henne - Vyrážky, ekzémy, záněty očí a uší, problémy s trávením. Tyto potíže řešily nejčastěji u chudých Haiťanů sestřičky z řádu sv. Josefa. Spolu s humanitární pracovnicí Arcidiecézní charity Olomouc Klárou Lőffelmannovou se zaměřily na děti z odříznuté oblasti Baie de Henne, kteří se nedostanou k lékaři. Mezi nimi převládaly děti. Charita děkuje dárcům, kteří se zapojili do srpnové kampaně Na zdraví Haiti. Za jejich příspěvky se podařilo zdravotnický kemp uskutečnit. Podrobnosti o kempu a o situaci na Haiti se dozvíte v Klářiných online zápiscích z cesty.

Charita ČR oceněna kambodžským rytířským řádem

Barbora Vlasová, zástupkyně Charity ČR v Kambodži, Mons. Figaredo, apoštolský prefekt Battambangu a šéf Caritas Cambodia a Vlastimil Tesař, Chargé d´Affaires z české ambasády v Phnom Penh. Foto: Ambasáda ČR

Charita Česká republika byla oceněna jedním z nejvyšších kambodžských státních vyznamenání, Královským řádem Sahametrei. Jedná se o rytířský řád určený cizincům, který se uděluje za vynikající služby králi a kambodžskému lidu. V Kambodži jej převzala zástupkyně Charity ČR Barbora Vlasová u příležitosti oslav 20. výročí založení charitní oční kliniky v Takeu (Caritas Takeo Eye Hospital).

Papež František zahájil kampaň na podporu migrantů

Share the Journey. Foto: Osservatore Romano

Posílit vztahy mezi migranty, uprchlíky a komunitami. Takový je cíl dvouleté celosvětové kampaně Caritas Internationalis (CI) nazvané „Share the Journey“, kterou dnes v průběhu generální audience zahájil papež František. Tato kampaň představuje odpověď CI na výzvu papeže Františka k otevřenosti vůči lidem na cestě.

Opravář Hýsek: Šicí stroje můžou vydržet na Haiti i desetiletí

Olomouc - Zdeněk Hýsek šlápne do pedálu Lady a jehla začne vpichovat do látky nit v pravidelných intervalech. Jenže. Stroj podivně vrže. „Tak to není dobré, to není dobré,“ nezdá se ostřílenému opraváři šicích strojů a začne mašinku ještě více promazávat olejem. Zdeněk Hýsek opravuje šicí stroje už 32 let, v těchto dnech se pustil do desítek šicích šlapacích strojů, které na podzim vyplují na Haiti. Tam se na nich budou učit řemeslu haitské ženy v nově vzniklé šicí dílně sester z řádu sv. Josefa. Dílna se nachází v Gonaïves na severozápadě země, kde už 8 let působí Arcidiecézní charita Olomouc. Právě ta Kontejner pro Haiti s šicími stroji s pomocí českých dárců vypravuje...

Charita Olomouc přispěje k vybavení šicí dílny na Haiti. Díky dárcům a krejčovským firmám

Olomouc - Do sbírky Kontejner na Haiti míří z Centra materiální pomoci (CMP) Charity Olomouc šicí stroje a půl tuny metráže a krejčovských potřeb. Do sbírky se zapojila prostějovská firma Koutný, která darovala celkem 2 tisíce metrů látek pro výrobu oděvů včetně drobné krejčovské přípravy. Šicí stroje, textilie a další krejčovské pomůcky využijí sestry z řádu sv. Josefa pro nově vznikající šicí dílnu pro haitské ženy a dívky v Gonaïves. V návaznosti na dar metráže pro Haiti věnuje firma Koutný Charitě 2 200 kusů pánského ošacení.

Indická vzdělávací centra se stala mostem mezi školou a domovem

V červnu 2016 bylo společně se školním rokem v Indii opět zahájeno mimoškolní vzdělávání dětí z chudých rodin. Až do konce března 2017 se děti scházely v odpoledních a večerních hodinách ve 20  různých centrech v oblasti Bangalore. Pomoc při úkolech a doučování byla poskytnuta celkem 570 dětem školního věku. Projekt se realizuje díky dárcům Tříkrálové sbírky již od roku 2014.