Charita: Nikdo nesmí na ulici zmrznout!

Mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Ilustrační foto: Jakub Žák

Nastupující mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Víc než jindy proto hledají útočiště v denních centrech a azylových domech. Charita s tím počítá a rozšiřuje své kapacity. Zavedla mimořádná opatření, jako jsou „teplé židle“ či vyhřívané buňky. Kromě krátkodobého útulku a okamžité nabídky teplého jídla lidem na okraji nabízíme také pomoc s tím, jak se dostat z kolotoče dluhů a odrazit se ode dna.

Charita se přidává k výzvě Giving Tuesday

Srdce na talíři - kuchař Dalibor Navrátil s charitním týmem. Foto: Per Kulhánek

Na úterý 28. listopadu připadá letos celosvětový „největší svátek dárcovství a nejštědřejší den v roce“, ke kterému se připojuje také Charita ČR. Prostřednictvím dárcovské platformy můžete přispět na některý z jejích projektů – například podpořit Klub přátel Caritas (více zde) nebo pomoci rodinám v Iráku, které z domova vyhnala válka (více zde).

Charita ČR se účastní Týdne globálního vzdělávání

Týden globálního vzdělávání

Od 18. do 26. listopadu se koná v České republice Týden globálního vzdělávání s letošním podtitulkem „Tvoje cesta, tvoje stopa!“. Žáci, učitelé, ale i široká veřejnost budou hledat způsoby a odpovědi na to, jak v dnešním světě cestovat, aby z toho měly užitek obě zapojené strany – hosté i hostitelé. Charita ČR připravila promítání filmu a diskusi v Praze 10.

Cenu Charity ČR letos obdrželo devět nominovaných

Zleva: Petr Malimánek z T-Mobile, Mons. Pavel Posád, ředitel Lukáš Curylo a devět čerstvých nositelů Ceny Charity ČR. Foto: Lubomír Kotek

Sedm žen a dva muži obdrželi 31. října letošní Cenu Charity ČR. Toto ocenění je poděkováním a veřejným uznáním za nelehkou a obětavou práci vynikajících pracovníků, dobrovolníků a podporovatelů Charity ČR. Slavnostní předávání proběhlo v rámci 26. benefičního koncertu Arcidiecézní charity Praha, který byl věnován památce kardinála Miloslava Vlka a uskutečnil se v pražském Obecním domě.

Zemřel podnikatel a mecenáš Jan Hradecký

Zakladatel firmy Botanicus dlouhodobě spolupracoval s Charitou ČR, která pro výrobu přírodní kosmetiky mj. zprostředkovala dovoz pačuli vypěstovaného zemědělci v Indonésii, kterou zasáhla v prosinci 2004 vlna tsunami. Spolu s manželkou Danou v Ostré u Lysé nad Labem vybudoval areál, který se stal místním centrem řemeslné výroby, botaniky i umění. Jejich firma Botanicus prodává přírodní kosmetiku přes síť franšízových obchodů v 17 zemích. Zakladatel firmy na přírodní kosmetiku zahynul při rallye v Namibii. Čest jeho památce!

Charita ČR oceněna kambodžským rytířským řádem

Barbora Vlasová, zástupkyně Charity ČR v Kambodži, Mons. Figaredo, apoštolský prefekt Battambangu a šéf Caritas Cambodia a Vlastimil Tesař, Chargé d´Affaires z české ambasády v Phnom Penh. Foto: Ambasáda ČR

Charita Česká republika byla oceněna jedním z nejvyšších kambodžských státních vyznamenání, Královským řádem Sahametrei. Jedná se o rytířský řád určený cizincům, který se uděluje za vynikající služby králi a kambodžskému lidu. V Kambodži jej převzala zástupkyně Charity ČR Barbora Vlasová u příležitosti oslav 20. výročí založení charitní oční kliniky v Takeu (Caritas Takeo Eye Hospital).

Charita ČR obdržela Cenu evropského občana

Genenerální sekretář Charity ČR Jakub Líčka převzal Cenu evropského občana

Cenu evropského občana, kterou udílí Evropský parlament, získaly letos za Českou republiku organizace Charita ČR a mobilní hospic Strom života. Při slavnostním setkání v Evropském domě v Praze 18. září převzal ocenění generální sekretář Charity ČR Jakub Líčka.

Arcidiecézní charita Praha věnuje benefiční koncert památce kardinála Miloslava Vlka

Arcidiecézní charita Praha pořádá 31. října 2017 ve Smetanově síni Obecního domu slavnostní benefiční koncert ve prospěch České nemocnice v Ugandě. Koncert, na jehož programu je Requiem Wolfganga Amadea Mozarta, věnuje památce kardinála Miloslava Vlka. Koncert moderuje Marek Eben.