Zemřel podnikatel a mecenáš Jan Hradecký

Zakladatel firmy Botanicus dlouhodobě spolupracoval s Charitou ČR, která pro výrobu přírodní kosmetiky mj. zprostředkovala dovoz pačuli vypěstovaného zemědělci v Indonésii, kterou zasáhla v prosinci 2004 vlna tsunami. Spolu s manželkou Danou v Ostré u Lysé nad Labem vybudoval areál, který se stal místním centrem řemeslné výroby, botaniky i umění. Jejich firma Botanicus prodává přírodní kosmetiku přes síť franšízových obchodů v 17 zemích. Zakladatel firmy na přírodní kosmetiku zahynul při rallye v Namibii. Čest jeho památce!

Charita ČR oceněna kambodžským rytířským řádem

Barbora Vlasová, zástupkyně Charity ČR v Kambodži, Mons. Figaredo, apoštolský prefekt Battambangu a šéf Caritas Cambodia a Vlastimil Tesař, Chargé d´Affaires z české ambasády v Phnom Penh. Foto: Ambasáda ČR

Charita Česká republika byla oceněna jedním z nejvyšších kambodžských státních vyznamenání, Královským řádem Sahametrei. Jedná se o rytířský řád určený cizincům, který se uděluje za vynikající služby králi a kambodžskému lidu. V Kambodži jej převzala zástupkyně Charity ČR Barbora Vlasová u příležitosti oslav 20. výročí založení charitní oční kliniky v Takeu (Caritas Takeo Eye Hospital).

Charita ČR obdržela Cenu evropského občana

Genenerální sekretář Charity ČR Jakub Líčka převzal Cenu evropského občana

Cenu evropského občana, kterou udílí Evropský parlament, získaly letos za Českou republiku organizace Charita ČR a mobilní hospic Strom života. Při slavnostním setkání v Evropském domě v Praze 18. září převzal ocenění generální sekretář Charity ČR Jakub Líčka.

Arcidiecézní charita Praha věnuje benefiční koncert památce kardinála Miloslava Vlka

Arcidiecézní charita Praha pořádá 31. října 2017 ve Smetanově síni Obecního domu slavnostní benefiční koncert ve prospěch České nemocnice v Ugandě. Koncert, na jehož programu je Requiem Wolfganga Amadea Mozarta, věnuje památce kardinála Miloslava Vlka. Koncert moderuje Marek Eben.

Soutěž pro studenty: Člověk a jeho vztah k víře

Charita ČR vyhlašuje soutěž pro studenty středních škol, která je součástí projektu Žijeme spolu, mluvíme spolu – výukou k toleranci a kultuře dialogu.Tématem soutěže je Člověk a jeho vztah k víře či náboženství.

Oceněný Marek Navrátil: Dali jsme charitativní rozměr zapomenutému lidovému zvyku

Marek Navrátil přebírá ocenění. Foto: Pavel Langer, Člověk a víra

Celých 19 let. Tak dlouho stojí v čele Tříkrálové sbírky – největší charitativní veřejné sbírky v ČR Marek Navrátil, koordinátor sbírky a ředitel Charity Konice.  Začátkem července jej za jeho dlouholetý přínos potřebným ocenila Česká biskupská konference. Pamětní medaili obdržel při Večeru lidí dobré vůle na Velehradě.

Domácí hospicová péče funguje spolehlivě už přes 20 let a není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Velehrad 2017: Charita zvala veřejnost k sobě „domů“

Račte dál. Stan Charity jako dům

Jak se postarat o své nejbližší doma, jak je doprovázet na konci jejich života… To přiblížily návštěvníkům akce Dny lidí dobré vůle na Velehradě Charity z Arcidiecéze olomoucké. 4. a 5. července Charity proměnily stan vedle baziliky v „dům“, ve kterém si lidé mohli odpočinout na pohovce v obývacím pokoji nebo vejít do útulně zařízeného pokoje, kde jim zdravotní sestřičky i pečovatelky předvedly, jak se o své blízké postarat a jaké přístroje a speciální pomůcky jim mohou pomoci. A to není vše...