Charita se stala oficiálním partnerem Národní potravinové sbírky

Charita Česká republika, platforma Byznys pro společnost, Česká federace potravinových bank, NADĚJE a Armáda spásy ve čtvrtek 22. června podepsaly Memorandum o spolupráci v rámci příprav a realizace Národní potravinové sbírky 2017. Tímto aktem byly oficiálně zahájeny přípravy jejího letošního 5. ročníku, který se uskuteční 11. listopadu 2017.

Platy v sociální oblasti? Podívejte se na reportáž.

O platech v sociální oblasti se toho v současné době mnoho namluví, mnoho napíše a taky mnoho naslibuje. O tom, jaká je realita a jak se slíbené navýšení platů o 23 % projeví v peněženkách sociálních pracovníků v neziskovém sektoru se více dozvíte v reportáži České televize: zde

Haiti zabavilo děti na pražské Palmovce

Praha - Hračky haitských dětí? Jedině z odpadků. Zábavnou recyklaci si užily děti, které zamířily v úterý 5. června do pražské Palmovky. O tom, jak udělat svět lepším, se dozvěděly ony ale i dospělí návštěvníci akce U-držme se! Palmovka byla jednou z šesti pražských městských částí, které se zapojily do kampaně za udržitelný rozvoj. Tamní prostor tak zaplnily nejrůznější stánky zaměřené na ekologii, fairtrade atd. Jedním z nich byla i Charita.

Tříkrálová sbírka vyhlašuje soutěž!

Trikralova fotosoutez

Výtěžek Tříkrálové sbírky je dávno sečten a nyní putuje do regionů, kde jej vykoledovaly skupinky dobrovolníků. Nakoupila vaše Charita z tříkrálových peněz obědy sociálně potřebným dětem? Pořídila auto nebo novou střechu domu s pečovatelskou službou? Byli jste svědky přímé pomoci? Právě pro vás je tu Tříkrálová fotosoutěž.

Lidé bez domova změří své síly ve fotbalovém turnaji

Samaritán Open, foto Jindřich Štreit

Samaritán Open 2017 odstartuje ve čtvrtek 25. května na hřišti fotbalového klubu ve Velkém Týnci již 26. ročník tradičního utkání družstev neziskových organizací v malé kopané. Do turnaje se v letošním roce přihlásilo šest týmů složených tradičně z klientů azylových domů, nocleháren a terénu, pracovníků i dobrovolníků, stážistů a sympatizantů sociálních organizací…

Arcibiskup Jan Graubner: Služba lásky patří do každé farnosti

Děti z Veselíčka. Foto: Lubomír Kotek

„Důležité je, aby každá farnost, která se chce považovat za živou a zdravou, měla rozvinutou péči o potřebné. (…) Není lehké potřebné najít a pomoc nabídnout tak, aby neurazila či neponížila. Je to škola lásky, která umí vidět a byt taktní,“ píše olomoucký arcibiskup Jan Graubner v úvodu přílohy Caritas 2/2017, který vyšla v Katolickém týdeníku č. 18. Příloha je věnována místním Charitám – základním jednotkám celé organizace.

Dobře odvedená sociální práce nemá být vidět

Sociální práce je spíše poslání než povolání. Zaslouží si naši úctu. Snímek: Richard Bouda

V úterý 21. března si připomenáme Světový den sociální práce. Všem, kdo se starají o druhé a vytvářejí tak lidštější prostředí, poděkoval k tomuto světovému dni kardinál Dominik Duka. S charitní koordinátorkou Ivou Kuchyňkovou jsme hovořili o tom, k čemu jsou dobří průvodci lidí v nouzi, co všechno musí zvládnout a jak se jim u nás daří.

Doba půstu vybízí k almužně

Od Popeleční středy až do Velikonoc potrvá období postu, které vybízí k projevům milosrdenství. K tomu slouží duchovně-formační akce Postní almužna: peníze za požitky, které jsme si v období postu odepřeli (pochoutky, cigarety či zábava) vložíme do papírové pokladničky. Na konci postu výtěžek poslouží dobré věci, zejména pomůže lidem v nouzi v našem okolí.